IDC: Pad prodaje PC-a u prvoj polovini 2009, na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije

IDC-adriatic-0909

BEOGRAD, 09. septembar 2009. – Na tržištima personalnih računara u tri zemlje u regiji: Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, u prvom polugodištu 2009. prodato je ukupno nešto više od 320 hiljada personalnih računara ili 19.5 posto manje nego u istom periodu 2008. To su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara u te tri zemlje koje je sprovela analitička kompanija IDC Adriatics.

Najveći pad broja isporučenih PC-a u prva dva kvartala 2009. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabeležen je u Hrvatskoj, od 24 posto. Na tržištu Srbije prodat je najveći broj računara od tri posmatrane zemlje, dok je jedina pozitivna stopa rasta zabeležena u Sloveniji i to u segmentu notebook računara.

clip_image004

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u prvom polugodištu ove godine zabeležio isporuku od ukupno 140.007 personalnih računara, odražavajući pad od 18.7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. I na ovom tržištu opala je prodaja u sva tri segmenta personalnih računara.

Najveću prodaju pokazali su desktop računari 99.218 komada i padom od oko 18 posto. Isto tako je bilo prodato 39.337 notebook-a i 1.452 servera x86 arhitekture, uz pad od 19, odnosno 50 posto.

Drugo tromesečje 2009. godine u Srbiji obeleženo je padom kupovne moći, povećanjem nezaposlenosti, smanjenjem potrošnje, što bi moglo dovesti do snižavanja cena računara. IDC očekuje da će trenutna ekonomska situacija poslužiti kao katalizator prelaska na netbook i nettop računare, koji će biti glavni pokretači rasta PC tržišta.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Desktop računari čine oko 71 posto ukupnog PC tržišta te zemlje, noteboook 28 posto, a x86 serveri preostalih 1 posto tržišta.

ComTrade se nalazi na vodećem položaju po broju isporuka PC-a, na drugom mestu je Toshiba, dok se na trećem mestu nalazi HP.

clip_image006

Hrvatska

U Hrvatskoj je u prvom polugodištu 2009. isporučeno 111,133 personalnih računara ili čak 24 posto manje nego u istom periodu 2008. godine. Pad je zabeležen u svim segmentima; notebook i desktop računarima te x86 serverima.

Najviše je pogođen segment desktop računara kojih je isporučeno 52,689 ili 27 posto manje u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Prodaja notebook računara smanjena je za 21 posto, na 55,540 jedinica, dok je segment x86 servera zabeležio distribuciju 2,904 komada, uz pad tržišta od 13 posto.

Kriza je nakon prvog tromesečja nastavila potresati hrvatsko PC tržište i u drugom kvartalu 2009, što se najviše osetilo u odsustvu velikih tendera i nabavki u korporativnom i državnom sektoru te smanjenom potrošnjom u segmentu kućnih korisnika.

Gledano po udelima prema tipu, najveći deo tržišta u Hrvatskoj preuzeli su notebook računari, čiji udeo u ukupnim isporukama iznosi 50 posto. Udeo desktop računara pao je na 47 posto tržišta, dok na x86 servere otpada preostalih 3 posto.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

Vodeći isporučitelj računara prema broju prodatih jedinica na hrvatskom tržištu u prvom polugodištu 2009 i dalje je HP, drugu poziciju zauzela je M San Grupa, dok je na trećem mestu Acer.

clip_image008

Slovenija

IDC je u Sloveniji u prvih šest meseci 2009, registrovao isporuku od ukupno 72.218 personalnih računara ili 13 posto manje nego u istom perioduu 2008. godine. Rast prodaje od 21 posto zabeležen je jedino u segmentu notebook računara.

Najviše je isporučeno notebook računara, 41.289 komada. Prodaja x86 servera imala je najsnažniji pad od čak 40 posto, na 2.135 komada. Desktop računari s padom isporuke od 37 posto zabeležili su prodaju od 28.794 komada.

Drugi kvartal 2009. godine u Sloveniji bio je obeležen službenom najavom recesije te nastavkom finansijske nestabilnosti započete u prvom tromesečju ove godine. Opšte smanjenje IT potrošnje i odsustvo većih projekata, usporavanje promocijskih kampanja i snižavanje cena, osnovne su karakteristike tržišta personalnih računara u prvoj polovini ove godine.

U prva dva ovogodišnja kvartala primat na slovenskom tržištu i dalje drži distribucija notbook računara koja čini 57 posto ukupnog PC tržišta zemlje. Tržišni udeo desktop računara je 40 posto, dok preostali deo otpada na isporuke x86 servera.

Vodeće mesto na slovenskom tržištu prema broju prodatih računara i dalje pripada HP-u, sledi Lenovo, dok se na trećem mestu nalazi Acer.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa


O kompaniji IDC

IDC je vodeća svetska firma za istraživanje tržišta, konsalting i organizaciju stručnih događaja iz oblasti informacionih tehnologija, telekomunikacija i tržišta potrošačke elektronike. IDC pomaže profesionalcima iz informatike, poslovnim rukovodiocima i investitorima da donesu odluke o nabavci tehnologije i o poslovnoj strategiji zasnovanoj na činjenicama. Preko 1.000 IDC-jevih analitičara u preko 110 zemalja obezbeđuju globalnu, regionalnu i lokalnu ekspertizu o tehnologiji, kao i mogućnostima i trendovima u ovoj oblasti. Tokom više od 44 godine, IDC pruža strateški uvid kako bi klijentima omogućio da ostvare svoje poslovne ciljeve

IDC se nalazi u okviru grupe IDG, vodeće svetske kompanije za medije iz oblasti tehnologije, istraživanja i organizaciju događaja. Dodatne informacije mogu se naći na adresi ww.idc-cema.com.

15 godina prisutnosti u Srednjoj i istočnoj Evropi

Kako bi pokrio tržište Centralne i Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, IDC zapošljava preko 140 analitičara koji sačinjavaju mrežu u 20 koordinisanih kancelarija, sa regionalnim centrima za istraživanje u Pragu, Moskvi, Dubaiju i Istanbulu. Korisnici IDC-jevih usluga pripadaju velikom skupu dobavljača hardvera, softvera i usluga u informacionim i komunikacionim tehnologijama, kao i vladama i organizacijama u finansijskom sektoru.

IDC Adriatics Sa regionalnim centrom u Zagrebu i kancelarijama u Beogradu i Ljubljani, kao i lokalnim analitičarima u Sarajevu, Skoplju i Tirani, IDC Adriatics prati, analizira i predviđa kretanja na IKT tržištima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

www.idc-adriatics.com

www.idc-cema.com

www.idc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,