Panda: Najveće pretnje u poslednjih 20 godina

virusiPovodom svog 20. rođendana, kompanija Panda Security pripremila je top listu najvećih elektronskih opasnosti tokom proteklih 20 godina. Više o ovom Pandinom jubileju potražite na www.pandasecurity.com/20anniversary, a sledi lista pretnji.

Friday 13 ili Jerusalem. Nastao u Izraelu 1988. godine (pre nego što je Panda postojala) i prvo je prijavljen u Jerusalimu, navodno povodom 40. godišnjice Izraela. Svakog petka 13. brisao je sve pokrenute programe na zaraženom računaru.

Barrotes. Prvi poznatiji španski virus pojavio se 1993. godine. Na zaraženom kompjuteru ostajao i skriven do 5. januara a onda bi se aktivirao i prikazivao niz linija na ekranu.

Cascade ili Falling Letters. Napravljen je u Nemačkoj 1997. godine. Kad god zarazi kompjuter učinio bi da sova na ekranu “cure” poput vodopada.

CIH ili Chernobyl. Ovaj virus je nastao u Tajvanu 1998. godine, a za samo nedelju dana proširio se na hiljade računara.

Melissa. Najpre se pojavio 26. marta u SAD. Voma pametan zlonameran kod koristio je društveni inženjering da se širi, pomoću poruka poput “Here is that document you asked for… don’t show anyone else ;-)”.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

ILoveYou ili Loveletter. Toliko poznat virus da mu i ne treba predstavljanja. Ova romantična napast pokrenuta je sa Filipina 2000. godine. E-mail sa naslovom “ILoveYou” inficirao je milione računara širom sveta, pa čak i organizacije poput Pentagona.

Klez. Nastao 2001. godine u Nemačkoj, računare je inficirao isključivo 13. dana svakog neparnog meseca.

Nimda. Naziv je reč “Admin” unazad, zbog toga što je mogao da dodeli administratorske privilegije na zaraženim raunarima. Pokrenut je iz Kine 18. septembra 2001. godine.

SQLSlammer. Ovaj virus je predstavljao veliku glavobolju za kompanije. Pojavio se 25. januara 2003. godine i inficirao je više od pola miliona računara za svega nekoliko dana.

Blaster. Ovaj virus, napravljen u SAD 11. avgusta 2003. godine sadržao je poruku u svom kodu: “I just want to say love you san!!” (još uvek se ne zna ko je San) i “Billy gates, why do you make this possible? Stop making money and fix your software”.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

Sobig. Ovaj nemački virus postao je čuvek u leto 2003. godine. Varijanta F je bila najštetnija, a napala je 19. avgust i generisala preko milion kopija same sebe.

Bagle. Ovaj virus se pojavio 18. januara 2004. godine i bio je jedan od najraširenijih po pitanju broja njegovih varijanti.

Netsky. Ovaj crv je takođe stigao iz Nemačke 2004. godine i koristio je propuste u Internet Exploreru. Njegov kreator je odgovoran i za ozloglašeni virus Sasser.

Conficker. Poslednji virus na listi pojavio se u novembru 2008. godine. Neobična stvar u vezi njega je da ne utiče na računare na kojima je namešten ukrajinski raspored tastature…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,