ERP 2024

Panel: Dome radni dome | BIZIT2021

Rad od kuće je postao svakodnevica. Upravo tom temom se bavi ovaj panel, organizovan u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, čiji je domaćin bio Nebojša Prijić. Učesnici su bili prof. dr Dragica Pavlović Babić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Ivan Milošević, partner Advokatske kancelarije JPM Janković Popović Mitić, Tijana Koprivica,  direktor, održivi razvoj, Delta holding, Sonja Ćetković, Employment and HR websites Director, Infostud, i Jasna Janković, Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

PCPress.rs Image

Na samom početku je Nebojša Prijić predstavio rezultate ankete koju je sproveo PC Press, a koja je poslužila kao uvodna osnova za dalji tok diskusije. Reč je o anketi za zaposlene i učenike koja je sprovedena neposredno uoči BIZIT-a kako bi informacije bile aktuelne i sveže. Ona je pokazala da je zaposlenima, osim smanjivanja rizika od zaraze, bilo važno i što rad od kuće omogućava fleksibilniju organizaciju vremena, što se ne gubi vreme na odlazak i povratak sa posla, da su manji sitni troškovi, ali se i ne gubi vreme na sitne, neproduktivne razgovore. Preko polovine organizacije ne planira povratak na staro ili će promeniti model poslovanja u hibridni, a skoro 60% zaposlenih bi želelo da radi hibridno i po prestanku pandemije, umesto samo iz kancelarije. Panel je zaključio da tamo gde postoji volja i želja ljudi mogu da se snađu i da umeju da organizuju kompaniju u skladu sa potrebama i željama zaposlenih, iako niko nije siguran u kom će se to pravcu dalje odvijati. Dosta toga zavisi i od vakcinacije, ali i individualnih stavova, budući da vakcinacija formalno nije obavezna i da poslodavci nemaju pravo da uskrate zaposlenima rad. Situacija koja je sve zatekla je veliki test za privredu i poslodavce i sasvim sigurno će se navike menjati u narednom periodu. Digitalizacija učenja i poslovanja je nešto što je počelo i pre pandemije i nužno smo se zaputili u tom pravcu – iako je korona možda donela preveliki pritisak i prebrzo nas naterala da menjamo navike, potpuno je jasno da su promene radnih navika neminovnost, kako za zaposlene, tako i za učenike.

 

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari: