Parler povukao tužbu protiv Amazona

Parler je povukao svoju tužbu protiv Amazona, dva meseca nakon pokretanja postupka protiv tehnološkog giganta. Web lokacija je uklonjena sa Amazonove platforme za hosting AWS u januaru zbog kršenja njegovih pravila. Parler se brendira kao društvena mreža slobodnog govora i platforma je popularna među pristalicama krajnje desnice.

PCPress.rs Image

Postovi koji su podsticali nasilje

Sada je Parler odustao od slučaja, bez davanja objašnjenja. Amazon je suspendovao upotrebu svoje platforme nakon nereda na Capitol Hillu, nakon američkih predsedničkih izbora. Tvrdili su da su otkrili više desetina postova u Parleru koji podstiču nasilje i o njima obavestili društvenu mrežu. AWS je rekao da je postupio tako kako je postupio, zato što Parler nije mogao ili nije hteo da odmah identifikuje i ukloni ovaj sadržaj.

Od 15. februara društvena mreža je ponovo na online, koristeći alternativne usluge hostinga. Ali njihova aplikacija ne može da se preuzme iz Apple-a ili Google-ovih prodavnica aplikacija, jer su obe kompanije uklonile Parler u januaru iz sličnih razloga kao Amazon. Pokrenut 2018. godine, Parler se pokazao posebno popularnim među pristalicama Donalda Trampa i drugih konzervativaca. Korisnici često optužuju Twitter i Facebook za nepravednu cenzuru njihovih stavova. Na platformi učestvuje nekoliko konzervativnih saradnika visokog profila, uključujući senatora iz Teksasa Teda Cruza.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: