Pas trenira veštačku inteligenciju

Stručnjaci sa Univerziteta u Vašingtonu, i Allen instituta za veštačku inteligenciju, tvrde da AI ima puno toga da nauči od pasa, pa su nedavno započeli sa treniranjem jedne neuralne mreže koja bi trebalo da razmišlja kao pas.

PCPress.rs Image

Podaci koji su bili neophodni za treniranje prikupljeni su od samo jednog psa, aljaskog malamuta po imenu Kelp, te je 380 kratkih video snimaka, koji su napravljeni tako što je pas nosio kameru na glavi, a zajedno sa podacima iz senzora za kretanje, otpremljeno na neuralnu mrežu. Stručnjaci su potom analizirali ponašanje psa, a tako što su koristili deep learning, pa su dobili određene šablone. Zahvaljujući tome neuralna mreža je osposobljena da predvidi šta bi pas mogao da učini u određenim situacijama.

PCPress.rs Image

Stručnjaci su potom poželeli da vide da li je neuralna mreža na osnovu ponuđenih podataka došla do nekih zaključaka koji nisu prethodno programirani. Ispostavilo se da jeste, iako su ti zaključci trenutno ograničeni, pa je uspela da prepozna određene prostore, a samo na osnovu prethodno unesenih snimaka.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

PCPress.rs Image

Iako softver koji su stručnjaci kreirali ne predstavlja digitalni oblik pasjeg mozga, ističe se da je ovo prvi put da neka mreža ovog tipa uči od psa, te se došlo do zaključka da životinje mogu da budu koristan izvor podataka za treniranje sistema veštačke inteligencije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,