PayPal ipak kupuje Pinterest po paprenoj ceni

PayPal će, možda, kupiti Pinterest za 45 milijardi dolara, što će ovu akviziciju učiniti najvećom akviziciom kompanije PayPal ikada. Kompanija želi da od Pinteresta napravi “one-stop shop” prodavnicu sa mnogim dodatnim trgovinskim i finansijskim pogodnostima. O potencijalnoj akviziciji govori se u kompanijskim krugovima, ali još uvek ništa nije zvanično objavljeno.

PCPress.rs Image

Priča se da je kalifonijski PayPal obavio razgovor sa Pinterestom, kojeg je nedavno napustio osnivač, pridruživši se LoveFrom mreži. Navodno je dogovor dve kompanije da cena akcije bude 70 dolara, što bi činilo oko 45 milijardi dolara za celu kompaniju Pinterest, uključujući akcije klase B i premiju od oko 26% na Pinterestovu cenu na zatvaranju od utorka.

Zbog čega PayPal ulaže toliko?

Podsećamo da je Pinterest izašao na berzu u inicijalnoj javnoj ponudi 2019. godine. Procenjen je na malo više od 10 milijardi dolara, nakon čega je vrednost akcija porasla 13% (na 62,68 dolara), što je kompaniji dalo tržišnu procenu od 40 milijardi dolara.

Ključan razlog zbog kojeg je PayPal, pod vođstvom izvršnog direktora Dena Šulmana, rešio da uloži ovoliko u Pinterest, jeste cilj kompanije da postane online prodavnica za “sve na jednom mestu” u “shopping i finnance” oblastima, slično kineskom Alipay-u ili WeChat-u. 

PayPal će obnovljenoj aplikaciji dodati mnogo novih usluga i mogućnosti, uključujući štedne račune, usluge provere finansija bez bankovnog računa i mogućnosti ulaganja u akcije.

Uspon online trgovine učinio je da se PayPal-ove akcije udvostruče od početka prošle godine, što je kompaniji dalo mogućnost sličnih investicija. U sredu su akcije pale za 4.9%, iz čega se može zaključiti da se sada vrednost kompanije procenjuje na oko 304 milijardi dolara.

Izvor: Protocol 

 

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,