Pazi, snima se: Top 5 HD kamkordera 2010

Razvojem optike i primenom savremenih tehnologija snimanja, današnji kamkorderi dobijaju sasvim novu dimenziju, kada je u pitanju ergonomija i krajnji kvalitet video zapisa.
Naime, dosta dugo su PAL i NTSC standard preovladavali kod kamera, kao medija za beleženje video materijala, i televizora koji su reprodukovali taj zapis, a rezolucija od 768x576pix se zadržala skoro čitavu deceniju kao standard na našim prostorima. Sa dolaskom HD videa stvari su se dosta promenile i to na bolje. Tada i počinje trka za što većom i što kvalitetnijom rezolucijom HD video zapisa, a trenutno najveća standardizovana rezolucija je QSXGA (Quad Super XGA), koja ima 2560×2048 pixela.

PCPress.rs Image

Kamkorderi za kućnu upotrebu za sada beleže HD rezoluciju u tri formata:

– 1280x720p (HD Lite)
– 1920x1080i (Full HD) interlaced
– 1920x1080p (Full HD) progressive

Od proizvođača do proizvođača se razlikuju sistemi snimanja, formati zapisa, način beleženja materijala… AVCHD (H.264/MPEG-4 Part 10) je najzastupljenija kompresija HD video materijala i prisutna je skoro kod svih modela HD kamkordera, sem onih koji snimaju na HDV traku. Za reprodukciju ovakvog materijala potrebno je da na sistemu imate instaliran dekoder (kodek), a jedan od najboljih trenutno je CoreAVC.

Na našem tržištu u ponudi je veliki broj HD modela kamkordera, od onih koji su namenjeni kućnoj (amaterskoj) upotrebi, pa do profesionalnih modela, koji su namenjeni daljoj obradi i montaži za napredniju upotrebu.

Ovde ćemo se zadržati na amaterske modele, koji su najpristupačniji većini kupaca, a pokušaćemo da predstavimo 5 modela koji predstavljaju najbolji izbor u svojoj klasi, a i ovog puta dva kriterijuma su bila presudna, a to je kvalitet video zapisa i cena.

Sanyo Xacti VPC-CG10

PCPress.rs Image

Sanyo je brend koji je dosta dugo bio nepoznat na našem tržištu, a od trenutka kada se pojavio, napravio je pravi “bum”, što zbog cene, što zbog kvaliteta. Pomenuti model, za cenu od oko 170eur, nudi sve što je potrebno jednom kućnom korisniku, koji ima potrebe za snimanjem i reprodukcijom video materijala, naravno u HD rezoluciji (720p). U pitanju je ručni model, sa vertikalnom orjentacijom, te je zgodan za snimanje kadrova u pokretu. Materijal beleži na SD/SDHC kartice, gde na 16GB može zabeležiti skoro 4h video materijala u najvećoj rezoluciji 1280x720p. Može snimati i fotografije u rezoluciji od 10Mpix, a zvuk je dvokanalni – 16bit AAC. Koristi Li-ion bateriju, i sa jednim punjenjem može izdržati 220min eksploatacije pri snimanju.
Ova kamera predstavlja najbolji izbor, ujedno i najpovoljniji i može se toplo preporučiti svima koji planiraju nabavku kamkordera, kao najisplativije rešenje za kućnu upotrebu.

Pročitajte i:  PS5 Pro stiže tokom praznične sezone  

 

Sanyo Xacti VPC-CA100

PCPress.rs Image

 

Ovaj model, otporan na vodu i ostale spoljne uticaje, snima u Full HD rezoluciji 1920×1080, a fotografije beleži u rezoluciji od čak 14 megapiksela. Idealan je za zimske sportove, plivanje, ronjenje, a takođe možete beležiti izuzetne kadrove pri kiši i snegu, bez uticaja na samu elektroniku kamere. Kamera je mala, kompaktna i dizajnirana da lepo prijanja u ruci. Poseduje 5x optički zum, sa stabilizacijom, a kao medij za snimanje koristi SD/SDHC/SDXC kartice. Zvuk je takođe dvokanalni, kao kod modela CG10, sa AAC kompresijom. Poseduje 2.7inch LCD TFT pokretni displej, sa rezolucijom 230.000 pixela. Koristi Li-ion bateriju kapaciteta 700mAh, koja može da izdrži oko 60min video snimanja.
Ova kamera je idealan izbor za avanturiste i ljude sklone extremnim sportovima, a u potpunosti opravdava cenu od 380eur jer mogućnosti koje poseduje, svrstavaju je i u višu cenovnu klasu.

 

Canon Legria HF R16

PCPress.rs Image

Legria/Vixia modeli su oduvek glasile za kvalitetne, pouzdane i po funkcijama bogate kamere. Sa integracijom interne fleš memorije, cenovno su postale pristupačne širem krugu kupaca, zadržavajući zavidan nivo kvaliteta video zapisa.
Ovaj model poseduje 8 GB interne memorije, na koju staje 3 sata video materijala u punoj rezoluciji. Pored toga poseduje slot za SD/SDHC kartice, i može se proširiti do 32GB. “Smart Auto” mod sa prepoznavanjem scena, može automatski izabrati jednu, najoptimalniju, od 31 predefinisane scene, koju kamera bira na osnovu svetla, kontrasta, udaljenosti i boje, situacije u kojoj se nalazite. Canon HD video objektiv poseduje 20x optički zum kod ovog modela i izuzetnu stabilizaciju slike,najbolju u klasi. Canon kamkorderi poseduju dosta opcija, koje se kod konkurencije ne mogu pronaći, a to su konverzija HD na SD kvalitet u samoj kameri, “Pre REC” funkcija koja omogućava beleženje materijala 3 sec. pre nego što se pritisne dugme start…
Za one koji traže kvalitetnu kameru, koja ih neće izneveriti ni u jednom trenutku ovaj model je savršen izbor po povoljnoj ceni od 515eur, a pruža sve neophodne i napredne funkcije za svoju klasu.

Pročitajte i:  Oznaka „PS5 Pro Enhanced“ za Sony konzole

 

Sony Handycam HDR-CX550

PCPress.rs ImageSony, kao lider u oblasti izrade kamera, već dugi niz godina izbacuje vrhunske modele, koji važe za neuništive po garanciji, a po kvalitetu video zapisa, nepobedive.
Integrisanjem kvalitetnog CMOS EXMOR R senzora i kvalitetne širokougaone G serije sočiva, Sony je pronašao kombinaciju kojom osvaja kupce širom sveta, i važi za najprodavaniji brend.
Ovaj Full HD model beleži video zapis na internu fleš memoriju kapaciteta 64GB, na koju može da smesti 26h video materijala u najvećoj rezoluciji. Aktivna stabilizacija i trostruka kontrola protiv drmanja, dosta doprinose kvalitetnijem i stabilisanijem snimanju. Zvuk beleži uz pomoć integrisanog 5.1 zum mikrofona, koji može fokusirati polje snimanja zvuka u zavisnosti od scene. LCD displej je standarno pokretan veličine 3.5inch, sa izuzetnom rezolucijom od 921k. Uz pomoć manuelnih kontrola možete postići najbolje rezultate pri snimanju vaših filmova. Kontrolni točkić sa prednje strane omogućava ručno podešavanje fokusa, ekspozicije, balansa beline, blende i brzine zatvarača.
Za one koje traže najbolje, ovaj model je idealan izbor, a cena od 1200eur ne predstavlja problem onima koji znaju šta hoće od svog kamkordera.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

 

Panasonic HDC-HS700

PCPress.rs ImageTročipne Panasonic-ove kamere su poznate širem krugu kupaca kao kamere sa najboljim kvalitetom video zapisa, i to po pitanju oštrine i kvaliteta boja.
Ovaj model poseduje hard disk velikog kapaciteta, od čak 240GB, a pored toga ima i slot za SD/SDHC/SDXC kartice. Sonzor je 1/4.1-type MOS i to x3kom. totalnih 9.15 megapiksela (3x 3.05 megapiksela). Posedije izuzetnu blendu od F1.5 na širokom polju do 2.8 na tele polju. Ukupan optički zum iznosi 12x, a može se proširiti inteligentnim do 18x. Minimum svetla koji je neophodan za snimanje je 1.6lux, pri brzini zatvarača od 1/25. I ovaj model beleži 5.1 zvuk uz pomoć integrisanog mikrofona, a poseduje i POWER O.I.S. optičku stabilizaciju, koja je u mogućnosti da stabiliše sve pomeraje pri snimanju iz ruke.
Za ovaj model sve peporuke i ako cena od 1350eur ne predstavlja problem, ova kamera vredi svaku paru i predstavlja najkvalitetniji izbor među digitalnim kamkorderima trenutno!

 

Detaljnije informacije o ovim proizvodima možete naći na adresama:
www.bmfoto.rs
Jurija Gagarina 149, TC Piramida, Novi Beograd, 011/311-99-88
Dunavska 12, u pasažu, Novi Sad, 021/522-778

Tekst pripremio: Miloš Lazarov

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,