ERP 2024

Pazite, ovaj WhatsApp link će odmah srušiti vaš Android telefon

WhatsApp-u nisu nepoznate greške za razbijanje telefona i narušavanja bezbednosti, a najnovija je opet uzrokovala da aplikacija sruši vaš telefon.

PCPress.rs Image

Ova WhatsApp link će srušiti vaš Android telefon

Postoji link oko Android verzije WhatsApp-a (wa.me/settings) koji će, ako se na njega klikne, prouzrokovati da se vaš telefon sruši čim otvorite grupni ili individualni čet koji ga sadrži. Stvarni okidač je jednostavan kao otvaranje četa salinkom , mada se na sreću aplikacija nakon toga normalno ponovo pokreće, osim ako ponovo ne otvorite tu nit poruka.

Uvredljivi link vas šalje na stranicu sa podešavanjima aplikacije, što ga čini još zlonamernijim za one koji koriste prečicu. Android Authority je potvrdio da je trenutno pogođena verzija 2.23.10.77 aplikacije, iako je još uvek nepoznato da li su druge verzije do sada iskusile ovu grešku.

Slično je prethodnim greškama u kojima inače bezopasan link ili slika skrivaju zlonamernu funkciju koja izaziva haos na vašem telefonu i dovodi do njegovog pada. Još 2018. godine postojale su najmanje dve takve, jedna je bila zloglasna crna tačka u centru WhatsApp poruke koja je srušila telefone, a druga nasumični karakter na teluguu u porukama koje su srušile iOS telefone. A 2020. godine postojao je još jedan set tekstualnih bombi ili „kodova za pad“ koji su rezultirali petljom pada.

Pročitajte i:  WhatsApp uvodi nove funkcije

Uzrok ovog problema je najverovatnije kako WhatsApp rešava URL za skraćeni link. I dok još uvek nema zvaničnog rešenja za grešku, Android Police izveštava o zaobilaznom rešenju sve dok WhatsApp zvanično ne pusti zakrpu. Čini se da je WhatsApp Web imun na efekte linka, pa ako se nađete žrtvom stalnih kvarova telefona, prijavite se na svoj nalog preko browsera i izbrišite poruku sa linkom.

Tehnički to znači da link možete bezbedno da pošaljete i preko WhatsApp Weba, mada verovatno nije mudro to činiti dok se greška potpuno ne popravi. Nadamo se da će ta zakrpa uskoro stići.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: