BIZIT plus

Most podataka između Velike Britanije i SAD-a

Velika Britanija i SAD ipak grade „most podataka“.

PCPress.rs Image

Američke kompanije koje su dobile odobrenje da sarađuju sa kompanijama Velike Britanije mogu da pristupaju ličnim podacima iz UK. Velika Britanija je tokom prošle godine zahtevala zadržavanje podataka korisnika na svom tlu. Regulaciona tela su se oštro protivila „izvozu“ podataka na drugi kontinent ili u bilo koju drugu državu.

Nakon dugih pregovora postignut je dogovor prema kojem američke kompanije koje posluju sa britanskim kompanijama mogu da imaju pristup ličnim podacima korisnika. Uslov za izgradnju mosta podataka je stroga bezbednost i privatnost.

Sporazum je do proširenog okvira EU-SAD o privatnosti podataka koji sprovode Federalna komisija za trgovine i Ministarstvo saobraćaja. „Ova posvećenost u principu je rezultat pozitivnih i produktivnih razgovora koji se vode već dve godine sa Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavila je Kloi Smit, državni sekretar za nauku, inovacije i tehnologije. „Mostovi podataka ne nude samo jednostavnije načine za bezbedan prenos ličnih podataka između zemalja, već i uklanjanju birokratiju za preduzeća svih veličina i omogućavaju im pristup novim tržištima.“

Pročitajte i:  Vlada Velike Britanije će koristiti AI kako bi smanjila broj radnih mesta u državnoj službi

Velika briga o mostu podataka je samo farsa koju sprovode Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Obe države ističu uklanjanje birokratije kao prednost ovog sporazuma. Obe države žive od birokratskog aparata i zahvaljujući njemu postoje. Sigurno im ne pada na pamet da ga zaobilaze i unište. Zaštita podataka, pogotovo u Velikoj Britaniji i Sjednjenim Američkim Državama, je komična reč.

Most podataka i velika posvećenost njegovoj bezbednoj infrastrukturi je samo deo politike koju obe države sprovode u cilju veće kontrole i poverenja korisnika. Ujedno je plodno tlo za kreiranje slike o „neprijateljima“ i značaju institucija koje građane štite od takvih napada.

Izvor: nationaltechnology.co.uk

Facebook komentari: