PC Press #208 u prodaji

Puno toga se u februaru dogodilo na IT sceni. Osim fantastične akvizicije WhatsApp-a za 16 ili 19 milijardi dolara, već zavisno kako brojite, vlasnika je promenio i Viber, još jedna firma bez prihoda koja, pokazalo se, vredi 900 miliona dolara. Google je prodao Motorolu za samo 2.9 milijardi dolara (reč samo je ovde opravdana, pošto je Google 2011. godine kupio ovu firmu za 12.5 milijardi) i smatra da je dobro prošao, jer je zadržao pravo na sve patente iz Motorola portfolija. Kompanija Microsoft je u februaru dobila novog direktora, pri čemu to nije neko od zvučnih imena za koje bi svi znali – posle Bila Gejtsa i Stiva Balmera, za kormilom najveće softverske firme sveta je Satya Nadella, 46-godišnji imigrant iz Indije koji je u Microsoft-u od 1992. i koji se dobro pokazao vodeći ono što je trenutno najvažnije: prihod od cloud servisa je od 2011. do 2013. porastao sa 16.5 na preko 20 milijardi dolara godišnje…

PCPress-208-cover

PCPress-208-content_01Bioskop u vašem domu

Televizor i medija plejer danas svi imamo, ali je za simulaciju bioskopskog doživljaja u kućnom okruženju potreban kompleksniji sistem za reprodukciju audio i video materijala. Glavna razlika je u zvuku, ali i u fleksibilnosti. Da vidimo kako izabrati odgovarajuću opremu koja neće koštati previše…

Pročitajte i:  SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe

PCPress-208-content_02„Igrala se deca“ ili ozbiljna pretnja?

DDoS napadi na sajtove su svakodnevna pojava, a u ova izborna vremena kao da ih je više nego ikada. Neki od napada ostavljaju ozbiljne posledice, a odbranu nije lako naći.

PCPress-208-content_03Četiri tajne mog uspeha

Prisutan je na domaćem IT tržištu od samih početaka, od firme „iz garaže“ stigao je do multinacionalne kompanije sa 1600 zaposlenih, a i dalje je svima dostupan, neposredan i spreman za razgovor. Da, to je Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, najveće IT kompanije u našem regionu. Nedavno otvaranje razvojnog centra Comtrade-a u Kragujevcu iskoristili smo kao povod za priču o sadašnjim uspesima, nekim starim vremenima i, naravno, onom što nas čeka.

PCPress-208-content_04Toshiba Eco MFP Studio 306LP: Piši-briši štampač

Shvatajući da ljudi naprosto vole papir, Toshiba je osmislila nove tehnologije koje će pomiriti velike kancelarije sa potrebom da očuvamo životnu sredinu. Uz Eco MFP Studio 306LP dobijamo mogućnost da iste listove koristimo više puta.

PCPress-208-content_05Nexus 5: KitKat u izvornom obliku

Kad kažem Android, pomislim na Nexus. Kao što za prave kafopije ni jedna kafa ne može da zameni kratki Espresso Ristreto, pravom ljubitelju Androida zapravo smetaju sve UI nadogradnje. Šta novo donose Nexus 5 i Android KitKat?

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

PCPress-208-content_06IT na četiri točka

Tehnološki razvoj automobila tokom protekle dve decenije podrazumevao je sve veću upotrebu elektronskih komponenti. Interesantno je da su na početku te integracije čelnici IT i automobilske industrije međusobno razmenjivali sočne kritike, a danas je automobil pun kompjutera. Pa da vidimo kako ih koristi…

PCPress-208-content_07Sony sat: Drugi pokušaj

Sony SmartWatch je drastično unapređen u odnosu na prethodnu verziju i sada zaista ima smisla nositi ga na ruci. Čak i ako niste geek.

 

PCPress-208-content_08FineReader : Veoma fini čitalac

Digitalizacija papirne dokumentacije i dalje spada u važnu primenu računara, a OCR programi neizostavni su u mnogim firmama i institucijama. Koliko je u domenu optičkog prepoznavanja teksta FineReader, program koji odavno ima status najboljeg majstora ovog zanata, napredovao u verziji 12?

PCPress-208-content_09Podaci na sigurnom

Da li su vaši podaci na sigurnom mestu? Da li ste sistematizovali i na dobro mesto pohranili sve što vam trenutno nije potrebno, ali može da zatreba jednog dana? Da li isti fajl bez ikakve potrebe čuvate na više mesta? Savremeni sistemi za backup i arhiviranje podataka imaju pravi odgovor na ovakva pitanja.

Pročitajte i:  Sadržaj i format ćelije

PCPress-208-content_10Tehnologija u školskim klupama

Davno je prošlo vreme kad su zelena tabla i kreda predstavljali vrhunac tehničkog dostignuća. Kompjuterske tehnologije i moderni pristupi edukaciji u inostranstvu su postali sastavni deo školskog sistema. Na red je došla i Srbija…

PCPress-208-content_11Iznajmljeni fontovi

Promene u oblasti digitalne tipografije, usklađene s povećanjem rezolucije ekrana mobilnih telefona, tableta i računarskih monitora, postepeno su preoblikovale scenu grafičkog dizajna. Izgubila se razlika između fontova za štampu i Web, a tipografija elektronskog teksta je izjednačena sa klasičnom. Kako sve to izgleda u praksi?

PCPress-208-content_12Prismotra digitalnih predatora

Afera vezana za masovno prisluškivanje i kontrolu Interneta ne pokazuje znake smirivanja. Mnogo toga se čulo o "digitalnim predatorima" i njihovom metodu rada, ali je vrlo malo učinjeno na tome da se praksa prisluškivanja ograniči i uvede u zakonske okvire. Šta o svemu tome kažu evropske vlade, a šta korisnici?

PCPress-208-content_13Za večeru štampamo pizzu

Štampanje hrane do sada je bilo u domenu naučne fantastike, a prve informacije o takvoj mogućnosti i prva takva dostignuća, ostvarena korišćenjem 3D inkjet štampača, dočekana su sa puno skepticizma. Ipak, od ideje se nije odustalo – usledili su mnogi prototipovi, a sada štampana hrana postaje nešto što možete sebi da priuštite.

PCPress-208-content

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,