BIZIT plus

PC Press: Besplatno pečenje

PCPress-besplatno-pecenje “Vikend tarifa” na našem sajtu www.pcpress.info obično donosi neke bonuse, pa smo za ovaj (praznični i produženi) vikend pripremili mali pregled besplatnog softvera za snimanje CD/DVD/BR diskova. Umesto da jurite “krekove”, iskoristite neki od ovih besplatnih alata, a mi (za sada) nećemo proveravati šta snimate…

Razvoj besplatnih alternativa za snimanje diskova je otišao toliko daleko da su mnoge od njih, a najzanimljivije vam predstavljamo, odavno dostigle, pa i prevazišle komercijalan softver. To posebno dobija na značaju ako imamo u vidu da su kreatori komercijalnih rešenja uveliko zaplovili nekim drugim vodama, fokusirajući se na dodatke, kodeke, video-plejere i slično, dok običnom korisniku najčešće treba samo rešenje za osnovnu namenu – brzo i lako snimanje diska. — Filip Majkić, Nebojša Rašković, Marko Herman


Nero 9 Free

 

PCPress-Nero1 Krećemo od programa koji će mnogima biti najprepoznatljiviji – Nero 9 Free. Jednostavno rečeno, radi se o izuzetno olakšanoj verziji Nero aplikacije, koja je tokom godina postala sinonim za snimanje diskova, prevashodno zato što se duže vremena besplatno delila uz gotovo svaki CD pisač. Nju možete preuzeti sa zvaničnog sajta (54,5 MB), namenjena je isključivo za lične potrebe, a potrebno je samo da ostavite svoju e-mail adresu. Zauzvrat dobijate softver koji je u stanju da snima podatke preko kompilacije i kopira diskove. Po mogućnostima, Nero 9 Free zaostaje za ostalim aplikacijama, ali bi mogao biti sasvim pogodan za jedan krug korisnika koji preferira njegov interfejs. Nema previše naprednih opcija pošto se sve svodi na najrudimentarnije – čak nije moguće direktno biranje brzina snimanja, izuzev minimum, safe mode, automatic i maximum, a pored toga, jedina vredna pomena je mogućnost verifikacije. Ovaj program omogućava naknadnu dopunu, odnosno dokupljivanje određenog paketa i otključavanja/skidanja drugih opcija Nero aplikacije.

Pročitajte i:  PC Press video: DMS - Ekološki autoput za dokumenta, Nenad Solujić, Docloop

Windowslogo

 

www.nero.com

 


CDBurnerXP

 

PCPress-cdburnxp3 Radi se o jednoj od popularnijih besplatnih aplikacija koja već duže vremena egzistira kao alternativa komercijalnom softveru. Interfejs prilikom pravljenja kompilacije podseća na Easy Media Creator, sa podelom na gornji i donji deo, ali je samo na prvi pogled tako. Prilikom startovanja programa birate šta želite da uradite (kreirate kompilaciju, snimite audio-disk, imidž, kopirate ili obrišete disk), nakon čega vas program vodi dalje. Ova stavka, iako naizgled ne toliko značajna, može biti od velike važnosti za prihvatanje aplikacije od strane šireg kruga korisnika, jer olakšava upoznavanje sa mogućnostima programa. A one su zaista velike, do te mere da je omogućeno štampanje slika za DVD kutije. Moguće je snimanje butabilnih diskova, audio CD-ova sa pauzom ili bez pauze između traka, kreiranje ISO imidža, relativno skoro je dodata i opcija verifikacije za sve procese snimanja, a treba spomenuti i konvertor više grafičkih formata. Sveukupno, radi se o kompletnom programu koji vrlo lako može odmeniti komercijalne softvere za najveći deo potreba običnog korisnika. Može se lako pronaći preko pretraživača, a veličina fajla koji se preuzima iznosi 3 MB.

Windowslogo

 

www.cdburnerxp.se

 


ImgBurn

 

PCPress-ImgBurn2 Softver koji nudi najviše od svih nekomercijalnih aplikacija ovog tipa jeste ImgBurn, a treba imati u vidu da se radi o programu koji je u potpunosti fokusiran na efikasno snimanje diskova sa pregršt naprednih opcija, i koji čak omogućava korisniku da proveri kvalitet snimka diska! Verzija 2.5.0 je donela nešto što je najviše nedostajalo ovom programu – mogućnost snimanja kompilacije iz više izvornih foldera (do sada je korisnik morao da pripremi folder iz koga će snimati primenom fajl menadžera). Radi se o vrhunskoj alatki za snimanje bilo kog tipa optičkih medija. U početku broj opcija i informacije koje se prikazuju mogu delovati napadno, ali smo mišljenja da vredi izdvojiti malo vremena i upoznati se sa njima jer zauzvrat dobijate moćno parče softvera sa pregršt opcija, od snimanja HD optičkih medija, preko kreiranja imidž fajlova, do podešavanja Layer Break-a u sektoru (što je posebno interesantno za Xbox360 igre), pa čak i vođenja detaljne statistike. Interfejs je jednostavan i pregledan, a pregršt mogućnosti ne možemo stići ni da nabrojimo zbog ograničenog prostora. Posetite zvaničan sajt, skinite 2 MB i uverite se i sami!

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Windowslogo

 

www.imgburn.com

 


Express Burn

 

PCPress-Express Burn Ovo je jedan od najpoznatijih programa za rezanje diskova pod Mac operativnim sistemima. Vizuelno podseća na prve verzije Nero programa, što je i bila želja proizvođača, da jednostavnim interfejsom omogući najširem krugu vlasnika Mac mašina lako rezanje. Program se može detaljno podesiti, a prati ga i lepo osmišljena Help sekcija preko koje se može doći do skoro svih potrebnih informacija. Osnovni meni ima svega šest lepo dizajniranih ikona preko kojih se izvršavaju željene naredbe. Sam pogram je do sada doživeo četiri izdanja, a u svojoj poslednjoj verziji (4.25) donosi daleko bolje mogućnosti organizacije fajlova. Jedina mana je to što besplatna verzija radi samo sa CD-ovima, a zahteva plaćanje za podršku drugim tipovima diskova.

Applelogo

 

www.nch.com.au

 


Brasero

 

PCPress-braseroOvo je jedan od popularnijih programa za rezanje diskova u GNU/Linux svetu, a posebno među onima koji koriste Gnome grafičko okruženje. Odlikuje ga jednostavan interfejs kroz koji možete obaviti jednu od pet vrsta rezanja: audio-disk, video-disk, kompilacija, direktno kopiranje drugog diska ili snimanje image fajla. Fajlovi i folderi se lako dodaju prevlačenjem direktno iz pregleda foldera kroz fajl menadžer program, a Brasero se odlično integriše u operativni sistem; dodaje novu opciju u kontekstualni meni. Njegove mogućnosti mogu se proširiti plug-in-ovima, a jedan od njih omogućava i da se na disk režu fajlovi koji se ne nalaze na lokalnom disku. Program omogućava proveru snimljenog sadržaja, a ima i rudimentaran editor omota za diskove.

Pročitajte i:  10 godina platforme za dobre i tradicionalne recepte - Recepti i Kuvar Online

GNUlogo

 

projects.gnome.org/brasero/

 


K3b

 

PCPress-k3b Ovo je najpopularniji program za rezanje diskova među korisnicima GNU/Linux operativnog sistema. Iako je prilagođen KDE grafičkom okruženju, koristi se i u drugim okruženjima bez ikakvih problema. Matični interfejs programa K3b delovaće previše komplikovano manje iskusnim korisnicima, ali je u suštini jednostavan: tu je stablo direktorijuma, spisak trenutno odabranog foldera i prostor u koji se prevlače sadržaji koje treba snimiti. Program nudi impresivan broj tipova diskova koje možete narezati. Osim kompilacije i audio-izdanja, podržan je mixed mode, video CD i DVD izdanja, kao i egzotični eMovix sistem kojim se kreira butabilni disk (baziran na minimalnoj GNU/Linux distribuciji i MPlayer programu) koji obezbeđuje pokretanje video-zapisa na bilo kom računaru sa odgovarajućim hardverom. K3b može i da ripuje audio, DVD i VCD izdanja, a kroz veliki broj opcija može se detaljno podesiti način rada.

GNUlogo k3b.plainblack.com

 

Blu-ray i GNU/Linux

Oba opisana programa za "pingvina", kao i mnogi drugi za ovu platformu, u suštini predstavljaju grafički interfejs kroz koji se koristi set alata za manipulaciju optičkim diskovima. U većini slučajeva, backend je cdrtools (ranije cdrecord) paket alatki koje uspešno rade sa svim popularnijim formatima, od CD-R i CD-RW, preko DVD+R/RW i DVD-R/RW. To znači i da većina programa za GNU/Linux sisteme omogućava i rad sa Blu-ray diskovima jer je cdrtools podršku za ovaj format optičkih diskova dobio još u leto 2007. godine.

PC Press

Facebook komentari: