PC Press Studio

PC Press: Da li zabraniti Facebook na radnom mestu?

facebookt-shirt-makesworkfun_2_111406_royal-blue-white-print_mNucleus research, međunarodni istraživački institut je objavio rezultate istraživanja, prema kojima kompanije dnevno gube 1,5% svoje produktivnosti zbog Facebook-a. Zaposleni u kompanijama sve više svoju elektronsku poštu zamjenjuju društvenim mrežama poput  Twitter-a ili Facebook-a. Među osobama koje su učestvovale u ovom istraživanu, 77% je onih koje imaju otvoren profil na Facebook-u.

Dve trećine ispitanika tokom radnog dana potroši 15 minuta na ovim stranicama. Upravo radi ovoga veliki broj kompanija uvodi zabranu pristupa društvenim mrežama sa radnog mesta. Međutim, pojedini zaposleni Facebook otvaraju iz poslovnih razloga, kao izvor informacija, poslovne komunikacije ili kao adresar potencijalnih klijenata.

Ipak, rezultati istraživanja govore da 87% učesnika nije znalo da navede niti jedan poslovni razlog posećivanja Facebook-a. Za vlasnike kompanija bi mogao biti zabrinjavajući podatak da 5% ispitanika koristi Facebook samo u toku radnog vremena.

U koje svrhe se, onda, Facebook koristi na radnom mestu? Ljubitelji ove društvene mreže sigurno će biti subjektivni i odgovoriti da im Facebook u najvećoj meri služi za ostvarivanje poslovnih kontakata i održavanje prijateljskih odnosa sa poslovnim partnerima. Možda tu i tamo razmene po koju rečenicu sa drugarima sa fakulteta, provere da li su na Farm Ville-u sve krave pomužene na vreme i to je sve. Možda bih se sa ovakvim stavom u potpunosti složila da nisam u prethodnom periodu bila težak ovisnik o ovoj zaraznoj aplikaciji. Kada je imanje naraslo i počelo da mi oduzima sat vremena dnevno, rešila sam da nešto preduzmem. Sada sam lečeni farmer i molim sve Facebook prijatelje da mi ne šalju poklončiće, kako ne bih došla u iskušenje da se vratim poroku.

Pročitajte i:  Novi 315. broj magazina PC Press na kioscima i u digitalnoj prodavnici!

S druge strane, Facebook zaista jeste mesto na kojem se može ostvariti veliki broj korisnih poslovnih kontakata i izgraditi opušteniji odnos sa ljudima sa kojima sarađujete. Kada sa nekim ugovarate sastanak gde ćete razgovarati o započinjanju ili unapređenju saradnje, a prethodno ste mu čestitali rođendan ili prokomentarisali fotografiju, sigurno će biti lakše započeti razgovor nekom neobaveznom temom i zatim preći na priču o poslu.

Na kraju, poslodavcima ostaje da se odluče između štete i koristi koju ova mreža donosi. Činjenica je da je sve više onih koji zabranjuju Facebook na radnom mestu, a srećnicima koji još uvek mogu da “fejsuju” na poslu, preporučujemo da na farmi sade ananas koji je najisplativiji i, što je još važnije, ne šalju poklončiće šefu u toku radnog vremena.

Izvor: PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: