PC Press Studio

PC Press, iz broja 154: Acer Aspire One 10“

AspireOne_D150_red Ključni adut Acer Aspire One je njegova gotovo neverovatna autonomija napajanja od oko 7 sati, koju treba zahvaliti kombinaciji štedljivog Atom procesora i baterije visokog kapaciteta…

Ultra-prenosni (sub-notebook) PC računari poslednjih meseci doživljavaju pravu renesansu. Njihova tehnologija dostiže punu zrelost, a proizvođači sve uspešnije prepoznaju potrebe ciljne grupe kupaca i uspevaju da optimizuju hardverski sastav kako bi se iz ovih minijatura izvukao maksimum. Sve je manje toga čega se neko ko želi računar koji teži tek nešto preko kilograma i može se spakovati u malo veći džep kaputa mora odreći.

Acer Aspire One familija sub-notebook računara je jedan od svetlijih primera dobro osmišljenog “džepnog” PC-ja. Kod nas na testu se našao najnoviji model sa ekranom dijagonale 10” i za tu dijagonalu uobičajene rezolucije od 1024×600 tačaka, koji svojim ubedljivim hardverskim sastavom, lepim dizajnom i vrlo povoljnom cenom pretenduje da osvoji svačiju naklonost. Od nekoliko verzija ovog modela kod nas se našla ona najjača, koja sem potpune bežične konektivnosti (Bluetooth uključen) poseduje i šestoćelijsku LiIon bateriju kapaciteta 4400 mAh, kakva se uobičajeno sreće kod notebook računara pune veličine.

Ova baterija ne narušava mnogo gabarit mališe (produžava ga tek za par centimetara, i to u donjem delu), a donosi vam mnogo; zapravo, rekli bismo da vam donosi ono što je kod jednog ultraprenosnika ključno – priliku da računar sa sobom “šetate” gotovo u nedogled tek povremeno iskoristivši neki šteker za dopunu. Idealno za svetske putnike, bekpekere i avanturiste raznih vrsta, kojima je potreban kompanjon za beleženje zapažanja sa putovanja, skladištenje fotografija sa digitalca ili komunikaciju sa ostatkom sveta iz gotovo nemogućih situacija (nedavno smo bili u prilici da uz pomoć GSM internet veze na ovaj način održavamo kontakt sa svetom iz udaljene planinske kolibe bez struje).

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

Vrlo je malo toga za šta su kupci Acer Aspire One zaista uskraćeni. Ako izuzmemo optički uređaj koji se u računar ovih dimenzija jednostavno fizički ne može smestiti (imajte u vidu da su kapaciteti fleš diskova postali toliki da optički mediji gube na značaju), sve što vam je potrebno je tu: 3 USB porta, LAN priključak, čitač kartica, web kamera, konektori za slušalice i mikrofon, kao i onaj za eksterni monitor. 1 MB ugrađene RAM memorije je potpuno primeren onome što vam dvojezgarni Intel Atom N280 procesor na taktu od 1,66 GHz nudi, a nudi vam više nego dovoljno.

Doduše, njegove apsolutne performanse ne treba porediti sa onima kod Core 2 Duo procesora jer se dobijaju cifre koje su višestruko niže, ali ne treba gubiti iz vida da je filozofija koja stoji iza Atom procesora zapravo pokušaj da se pronađe optimum koji zadovoljava stvarne potrebe korisnika tako. Snaga procesora “pune veličine” često ostaje većim delom neiskorišćena, a njihova velika potrošnja i toplotna disipacija jednostavno neracionalno koriste ograničene energetske resurse prenosnika, čineći korisnika zavisnim od eksternog izvora napajanja. Atom, s druge strane, nudi dovoljno pricesorske snage za rad velike većine današnjih aplikacija, a njegova ekstremno mala potrošnja daje vam ono što bez njega ne možete imati, a to je ogromna sloboda i pokretljivost, što zapravo predstavlja suštinu prenosnih računara. Isprobali smo ga i u ulozi ličnog bioskopa – reprodukcija DivX filmova na njemu je besprekorna.

Pročitajte i:  ASUS ROG Ally: Nova mladost ručnih gejming konzola

Sem očaravućeg dizajna koji se nudi u četiri atraktivne boje (naš je bio bordo), kupci Acer Aspire One dobijaju i brz disk više nego dovoljnog kapaciteta od 160 GB, licencirani Windows XP operativni sistem i paket Acer sigurnosnih i bekap aplikacija, predvođen McAfree antivirusnim softverom. Tastatura je odličnog kvaliteta, sa logičnim rasporedom tastera, našim slovima, dvorednim enter-om i velikim desnim shift tasterom. Mali touchpad je nešto manje osetljiv nego što bismo voleli, ali ipak pouzdan. Wireless prijemnik sjajno hvata, detektujući i mreže na većoj udaljenosti nego što smo navikli sa drugim računarima (idealno za javno korišćenje na Wi-Fi hotspot-ovima).

4 sata i 11 minuta na testu maksimalnog opterećenja je najduža autonomija koju smo do sada izmerili na nekom PC računaru, što prevedeno u uslove normalne eksploatacije znači da ćete skoro puno radno vreme bez eksternog napajanja moći na njemu da radite u Word-u ili Excel-u, ili da ćete moći da odgledate i do 3 duža DivX filma bez potrage za utikačem. A za sve to ćete platiti, verovali ili ne, tek oko 360 evra! Acer je ovim modelom zaista načinio pun pogodak, demonstirajući na pravi način svojih četvrt veka iskustva u proizvodnji notebook računara.

Pročitajte i:  Intel predstavio Core Ultra čipove za AI

Acer Aspire One 10”

Procesor

Intel Atom N280 1,66 GHz

Ekran

10,1” (1024×600)

Memorija

1 GB

Disk

160 GB (Toshiba)

Baterija

4400 mAh (6 ćelija)

Konektivnost

USB, LAN, WiFi, Bluetooth, VGA

Izmerena autonomija (max opt./standardno)

4h 11m / 7h

Masa

1300 g (sa 4400 mAh baterijom)

Cena

360 evra

Kontakt

www.comtradeshop.com

U ponudi su i nešto jeftinije konfiguracije računara Aspire One D150 sa troćelijskom (3 cell) baterijom bez bluetooth adaptera.

Molimo da se ulogujete, za nastavak čitanja.

Acer proizvode naći ćete u novom ComtradeShop IT Hipermarketu.

Pregled sadržaja časopisa PC Press, broj 154 (april, 2009.)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Aleksandar Veljković

My site says it all...