Data centri 2024

PC Press: još manji HDMI priključak

hdmid Kompanija Molex napravila je prototip novog minijaturnog HDMI priključka koji je nazvan tip D (type D). HDMI konektor (High-Definition Multimedia Interface) je već postao standard za povezivanje HD TV uređaja, ali se sve češće sreće i na ostalim multimedijalnim uređajima poput projektora, set-top-box uređaja, digitalnih kamera, i uopšte, svuda gde treba sprovesti video signale visoke definicije.

HDMI-fig1 Nova verzija mini HDMI Type D priključka treba da obezbedi potpuno iste karakteristike: protok od 19,2 Gbit/s, podršku za HDCP zaštitu, a pritom ostaje pin-kompatibilna u odnosu na originalni HDMI priključak, što znači da ima 19 žica za povezivanje nanizanih u dva reda.

U kompaniji Molex ističu da je kod minijaturizacije najveći problem bio eliminisanje interferencije (smetnji) koje se javljaju kod suviše bliskih vodova kroz koje putuju signali visoke frekvencije, ali da su HDMI Type D pravili tako da zadovolji sledeći HDMI standard koji se očekuje krajem prvog polugodišta 2009. godine.

Ako se pitate čemu minijaturizacija nečega što je već dovoljno malo, odgovor leži u činjenici da su mnogi proizvođači mobilnih telefona i MID uređaja (Mobile Internet Device), veoma zainteresovani za ugradnju što manjih HDMI priključaka u svoje uređaje i tako ih osposobe za direktno povezivanje za HD ekranima.

Pročitajte i:  PC Press video: Zvuci Balkana u digitalno doba | prof. dr Dimitrije Golemović

Izvor: Molex, Nikkei Business Publications

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,