PC Press: mobilni nije samo za slušanje…

st_iphoneorch_f Pitanje je trenutka kada će se neki reproduktivni muzički uređaj pretvoriti u instrument, pa ni gospodin Edison verovatno nikada nije sanjao da će neko “strečovati” na njegovom fonografu proizvodeći muziku. Asistent Stenfordskog univerziteta Ge Wang napravio je najsvežiji iskorak u tom smeru i osposobio iPhone za stvaralačke poduhvate.

Najnoviji ansambl sa popularnog Stenforda zove se MoPhO, što je skraćenica za Mobile Phone Orchestra. Profesor Wang sam je napravio aplikaciju (koju će uskoro izneti i na tržište), kojom se iPhone pretvara u muzički instrument, svaki taster inicira ton kome možete menjati visinu, boju i trajanje pomoću standardnih iPhone mogućnosti da prepoznaje pokretanje, prevrtanje, multi-touch dodire čija kombinacija različito utiče na ton.

ocarina-fingerholes-phone Ge Wang je već odavno poznat po sličnim muzičko-elektronskim eksperimentima, pa je preteča MoPhO ansambla već odavno poznati Stanford Laptop Orchestra, a već pomenutoj muzičkoj aplikaciji prethodila je iPhone Ocarina, instrument akođe baziran na iPhone uređaju koji zaista svirate kao okarinu: duvate u mikrofon i prstima prebirate po tasterima, a muzika takođe zavisi od pokreta koje pritom činite.

Pročitajte i:  PC Press slavi 29. rođendan!

Orkestar MoPhO već je imao premijeru na ovogodišnjem Macworld sajmu u januaru, kada je pod dirigentskim iPhone-om profesora Wanga 10 muzičara odevenih u specijalna odela sašivena od zvučničkih membrana izvelo kompoziciju "Stairway to Heaven".

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,