ePlaneta

PC Press: LG DP351 Portabl DVD plejer

Pojavom netbook računara izgledalo je da će se smanjiti tržište prenosnih DVD plejera. Ipak, oni i dalje predstavljaju jednostavnije (i znatno jeftinije) rešenje za korisnike kojima je prioritet gledanja filmova, kako u kući tako i dok su na putu — Branislav Bubanja

lg dp351_1 LG DP351 je napravljen u kombinaciji crne i bele plastike, pri čemu je plastika na poklopcu reljefna, tako da simulira izgled kože, što je simpatičan detalj koji doprinosi lepšem izgledu. Poklopac može da se rotira i po horizontali i po vertikali, tako da se plejer iz klasičnog „laptop“ oblika može prebaciti u „tablet“ varijantu. Na unutrašnjoj strani poklopca nalaze se displej dijagonale 7 inča u wide varijanti, osnovne komande za kontrolu i stereo zvučnici. Kao i kod većine zvučnika koje smo do sada sretali na ovakvim uređajima, primećuje se nedostatak dubokih tonova, ali to nije toliko izraženo, pa slobodno možemo reći da su među boljima u klasi.

Plejer je nešto deblji od proseka i to sa dobrim razlogom – poseduje integrisanu bateriju. Ovo rešenje ima i dobre i loše strane: nema potrebe da se razmišlja o još jednom delu koji treba nositi sa sobom i istovremeno se povećava stabilnost plejera, a sa druge strane, integrisane baterije obično imaju manje dimenzije od eksternih, pa u skladu sa tim najčešće i manji kapacitet. Na sreću, ovde se to nije mnogo osetilo i mi smo u toku testiranja uspeli da iz baterije „iscedimo“ više od dva ipo časa reprodukcije.

Kod reprodukcije DVD filmova plejer je regionalno zaključan. U jednom trenutku moguće je dobiti samo jedan titl za film, čak iako na disku postoji više različitih titlova. Odabir titla vrši se na neuobičajen način, u setapu plejera. Srpski nije među podržanim jezicima, ali se to rešava upisivanjem odgovarajućeg brojčanog koda koji ćete pronaći u uputstvu za plejer. Mana ovakvog pristupa je što se za promenu jezika titla uvek mora pokretati setap. Ubrzanje reprodukcije je takođe realizovano na potpuno neuobičajen način koji će mnogim korisnicima zadavati glavobolju, bar dok se ne naviknu. Radi se o tome što se za prebacivanje na novu scenu i za ubrzanje reprodukcije koriste isti tasteri – kratak pritisak znači odlazak na sledeću scenu, a dugačak pritisak je ubrzanje. U suštini, kada se naviknete, ovaj sistem je odličan po pitanju efikasnosti jer se na traženo mesto možete pozicionirati za mnogo kraće vreme nego klasičnim „premotavanjem“.

Pročitajte i:  Novi napredni LG uređaji za moderan dom stigli su u Srbiju

LG DP351 je sposoban da reprodukuje i audio CD-ove, kao i MP3 i WMA audio fajlove. ID3 tagovi nisu podržani. Za tekuću pesmu se ispisuje puno ime, a dozvoljeno je i kretanje kroz disk u toku reprodukcije. Postoji podrška za sve verzije DivX i XviD standarda (jedino kod Xvid QPEL filmova postoji dosta „seckanja“ prilikom reprodukcije). Prikaz titlova je odličan. Podržani su SRT i SUB formati titlova, slova su velika i dobro čitljiva i na ovako malom ekranu i ispisuju se belom bojom sa crnim okvirom. Titlovi mogu da imaju proizvoljno ime, a plejer će ih prepoznati ukoliko se nalaze u istom folderu sa video zapisom. Jedino malo kvari utisak nemogućnost prikaza slova „č“ i „ć“.

Ovaj plejer nudi nekoliko neobičnih rešenja, koja će u početku verovatno praviti zbrku korisnicima koji su navikli na standardne komande. Međutim, nakon navikavanja sve dolazi na svoje mesto, a u prvi plan tada izlaze prednosti kao što su ugrađena baterija i mogućnost rotiranja displeja.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,