BIZIT plus

PC Press: WiGig, gigabitna bežična mreža

WiGig-cables Stvaranje novog bežičnog protokola obećava gigabitne brzine bez kablova.

“Ono o čemu govorimo je mogućnost da downloadujete 25 GB Blu-ray disk za manje od minuta” kaže Mark Grodzinsky, predsednik marketinške radne grupe u Wireless Gigabit Alliance. “To je nešto što ne možete da uradite pomoću trenutno postojećih WiFi standarda”.

Wireless Gigabit Alliance je konzorcijum kompanija koje se bave elektronikom (među kojima su Broadcom, Intel, LG, Microsoft, Nokia i Samsung), a WiGig standard koji promovišu treba da radi na frekvenciji od 60 GHz i da omogući prenose od 1 do 6 Gbps. Potreba za ovolikim brzinama uslovljena je, pre svega, veoma brzim porastom količine HD sadržaja na internetu. Pregled ovih sadržaja, međutim, zahteva prosečnu brzinu prenosa od oko 3 Gbps.

WiGig pretenduje da dostigne funkcionalnost pre 802.11ac i 802.11ad standarda na kojima radi IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers). IEEE bežični standard 802.11ad takođe treba da koristi za sada slobodni 60 GHz opseg, ali se ne očekuje da će uređaji bazirani na ovom standardu biti raspoloživi pre 2012. godine.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Izvor: Wired


Bežični standardi i brzine podataka

  • 802.11b Wi-Fi: Početni Wi-Fi standard sa protokom od 11 Mbps, danas se retko koristi
  • 802.11g Wi-Fi: Trenutno najčešće korišćeni Wi-Fi standard sa protokom od 54 Mbps.
  • 802.11n Wi-Fi: Brži W-Fi koji nudi protok od 300 Mbps i podršku za “streaming” sadržaje (multimediju)
  • Standard Bluetooth: Najčešće korišćeni standard za komunikaciju sa mobilnim telefonima i headset kompletima nudi brzinu transfera od 3 Mbps.
  • Bluetooth 3.0: Brzi naslednik Bluetooth-a, sa maksimalnom brzinom prenosa od 24 Mbps.
  • Wireless USB: Nudi brzinu prenosa od 110 Mbps  na daljini od 10 metara i 480 Mbps na razdaljinama preko 3 metra.
  • Wireless HD: Namenjen prenosu HD video sadržaja i prenosi 4 Gbps (do 10 metara). Teoretski, maksimalna brzina dostiže 25 Gbps.
  • WiGig: Tek u borbi za standardizaciju obećava prenose od 1 Gbps do 6 Gbps.
  • Zigbee: Niskopotrošni (low-power) bežični standard za primene gde nije potrebna velika brzina prenosa, ali je poželjan brz odziv (daljinski upravljači).
Facebook komentari: