PC Press na IFA 2018: Svečano otvoren IFA sajam u Berlinu

Danas je zvanično otvoren IFA 2018 sajam u Berlinu. Po tradiciji, veliko otvaranje je održano u Hali 26 berlinskog sajma, gde su domaćini iz IFA organizacije govorili o sajmu, ali i – za naše čitaoce možda još značajnije – o trendovima i aktuelnostima iz sveta potrošačke elektronike. Na taj način smo stekli značajne uvide u karakteristike globalnog CE tržišta.

PCPress.rs Image

Obratili su nam se direktori asocijacija potrošačke elektronike i kućnih uređaja, marketinški direktor sajma i drugi organizatori. Saznali smo da je važeća prognoza da će ove godine tržište potrošačke elektronike porasti za 0,8% u odnosu na prethodnu, što znači da će se oporaviti od prošlogodišnjeg blagog pada. Interesantno je primetiti da je Evropa najveći generator ovog rasta, te da je u SAD i na Dalekom Istoku rast dosta umereniji, a u ostatku sveta prodaja pada.

PCPress.rs Image

Pretpostavljamo da vas posebno interesuje kakve su performanse tržišta televizora, budući da je to kućni uređaj koji (još uvek) najveći broj nas ima u svojim domovima. Ove godine se očekuje prodaja od 238 miliona uređaja, koji će generisati prihod od 107 milijardi evra. Potražnja je ogromna u velikim i razvijenim zemljama sveta, a u regionima Severne Amerike, Evrope, Dalekog Istoka se beleži umereni rast, dok dvocifreni rast imamo na području Južne Amerike, i to preko 20%.

Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?

PCPress.rs Image

Kada razbijemo TV tržište na delove, najveći procenat čine standardni Smart TV uređaji sa 69%, UHD televizori sa 4K rezolucijom oko 40%, dok OLED čini 1%. Neka vas to ne zavara, jer OLED zapravo čini udarnu snagu svih brendova ovde na IFA sajmu i veliki je zamah u prodaji istog, pa se očekuje da u narednim godinama on bude tamo gde su danas “obični” UHD i Smart televizori.

PCPress.rs Image

Telefoni su takođe važan deo ovog sveta. Globalna prodaja u tekućoj godini će iznositi 1,46 milijardi uređaja! To znači da će ostati na sličnom nivou kao u prethodnoj godini. U prvoj polovini godine je zabeležen mali pad od 1%, ali se očekuje da će to biti nadoknađeno u drugoj polovini godine, kada na tržište dođu novi iPhone telefoni i drugi aduti Android proizvođača. Najzad, tu su i nosivi uređaji koji beleže rast od 5% na godišnjem nivou, a prodato je ukupno 169 miliona ovakvih naprava.

Toliko od nas sa svečanog otvaranja, javljamo se uskoro sa još informacija!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,