BIZIT plus

PC Press video: Tehnologija da, robovanje istoj ne

Šta tačno znači sekvenciranje genoma, čemu služi, koje tajne može da nam otkrije gensko testiranje, koliko je dostupno ljudima u svetu, a koliko ljudima u Srbiji kao i da li školujemo kadar koji nam nedostaje ali i da li tehnologija i nauka imaju rešenje za besmrtnost, na ove i mnoge druge teme razgovarali smo sa Jovanom Baćanović, molekularnim biologom i fiziologom.

PCPress.rs Image

Jovana je molekularni biolog i fiziolog, a takođe i Inženjer tehnologije, međutim sticajem okolnosti nikada se time nije bavila. Karijeru je započela u fitosanitarnoj PCR laboratoriji, nakon čega je prešla u prodaju i aplikacije podršku. Usavršavala je svoje znanje iz NGSa (Next Generation of Sequencing) u Illumininom trening centru u Kembridžu gde je stekla sertifikate aplikativnog specijaliste za njihove platforme. Takođe je završila i trening za PacBio platformu za treću generaciju sekvenciranja. Trenutno sarađuje sa kompanijom PacBio. Ukratko Jovana je specijalista za nekoliko NGS tehnologija prisutnih na tržištu. Trenutno je zaposlena na poziciji Product Manager-a i Field App Scientist-a u kompaniji East Diagnostics.

Ceo video intervju sa Jovanom možete pogledati na linku ispod:

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari: