ERP 2024

Gizmodrom: CES 2023 – tech gadžeti

Na nedavno održanom CES 2023. predstavljeno je mnoštvo novih tehnoloških proizvoda i koncepata, neki od njih su jednostavno sledeća iteracija već postojećih uređaja, dok su drugi probni korak ka toj pametnoj budućnosti koju je predvideo svaki naučnofantastični film. Evo nekoliko najzanimljivijih tech gadžeta i uređaja koji su predstavljeni.

PCPress.rs Image

Withings U-Scan

Withings je dobro poznat po svojoj tehnologiji za praćenje zdravlja i vežbanja, uključujući pametne satove, pametne vage za kupatilo, pa čak i pametne termometre, ali na CES 2023. debitovao je s jednim od najneobičnijih zdravstvenih uređaja koje smo do sada videli. Withings U-Scan je prvi gadžet koji zaista treba da bacite u WC šolju, jer je dizajniran za procenu zdravlja analizom urina korisnika. Može čak i razlikovati ljude na osnovu mlaza tokom mokrenja.

PCPress.rs Image

Pumpa koja se aktivira toplotom automatski uvlači uzorak urina i šalje ga kroz „mikrofluidno kolo” do kartridža napunjenog kapsulama za testiranje, koje mogu da se koriste tri meseca, gde se hemijske reakcije pokreću kada se detektuju određeni biomarkeri. Optički senzor koji analizira test trake koje menjaju boju omogućava povezanoj aplikaciji da proceni sve, od ciklusa plodnosti do dnevnog unosa vode i hranljivih materija korisnika, bez potrebe da bilo šta šalje u laboratoriju.

Acer eKinekt BD 3

Može biti teško pronaći načine da ostanete aktivni kada radite od kuće bez svakodnevne rutine odlaska na posao ili bez toga da morate ceo dan da trčite po kancelariji. Acer misli da je njegov eKinekt BD 3 pametno rešenje za taj problem s kompaktnim stolom postavljenim na udobnom biciklu za vežbanje koji omogućava korisnicima da okreću pedale i osećaju rad mišića tokom radnog dana.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Sezona proleće/leto 2024.

PCPress.rs Image

eKinekt BD 3 ide korak dalje sa ugrađenim električnim generatorom, tako da se sve te sagorele kalorije pretvaraju u električnu energiju koja se može koristiti za punjenje laptopa i pametnog telefona povezanih preko USB-A i USB-C portova ugrađenih u sto. Acer procenjuje da, kada je priključen na USB-C port, iPhone 14 može da se potpuno napuni za sat i po do dva i po sata, u zavisnosti od toga koliko brzo korisnik okreće pedale.

Roland koncept klavira za 50. godišnjicu

Obično smo 100 odsto usklađeni s konceptima koji pružaju primamljiv pogled na budućnost potrošačke tehnologije, međutim nismo u potpunosti sigurni da je Roland-ova ideja o tome kako će budući električni klaviri efikasno ispuniti prostor zvukom dobra. Konceptualni model klavira za 50. godišnjicu kompanije apsolutno je umetničko delo, napravljeno od japanskog hrasta s veoma oblim dizajnom koji čak ima i veliki ekran skriven u poklopcu za prikazivanje notnih zapisa i lekcija ili časova klavira.

PCPress.rs Image

Tamo gde počinjemo da se pitamo kako će ovo funkcionisati jeste roj letećih dronova koji bi trebalo da dopune niz od 14 zvučnika ugrađenih u sam klavir koji mogu biti u poziciji da emituju zvuk u bilo kom pravcu. Još nismo naišli na dron bez tog karakterističnog i stalnog cviljenja električnih motora, što je poslednja stvar koju želimo da čujemo kada pokušavamo da uživamo u nastupu pijaniste.

Nowatch

Nowatch je zanimljiv koncept, s obzirom na to da eliminiše potrebu za ekranom pametnog sata. Nowatch prati statistiku tela i sinhronizuje se sa Android-om ili iOS-om da bi generisao podatke. Nosivi uređaj obećava povratne informacije u realnom vremenu za kretanje, san i stres, kao i alate za oporavak za ljude koji su fokusirani na fitnes ili one koji su se možda previše trudili. Nowatch koristi Philips-ovu EDA (Electro Dermal Activity) Biosensing tehnologiju, koja meri promene u vašim znojnim žlezdama na osnovu kontakta s kožom.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Nova generacija zdravstvenih gadžeta

PCPress.rs Image

Sat je veoma estetski privlačan. „Lice” od dragog kamena je na magnet, tako da ih možete zameniti i izvaditi kako biste uklopili boju s vašom odećom. Nowatch bi trebalo da je dostupan od 9. januara za 500 dolara, dok se svaki dragi kamen, koji služi kao lice sata, prodaje zasebno.

Bosch RideCare Dashcam

Biti rideshare vozač može biti zastrašujuće iskustvo, i to ne samo zbog načina na koji kompanije poput Uber-a tretiraju svoje vozače. Nemajući ništa osim aplikacije za pametne telefone kao svog dispečera, vozači rideshare-a su manje-više prepušteni sami sebi da se nose sa stalnim nizom stranaca koji im ulaze u kola. Bosch-ov RideCare izgleda i radi kao standardna kontrolna kamera postavljena na vetrobransko staklo, snimajući put ispred sebe tako da vozač ima video-dokaz u slučaju nesreće koju nije izazvao.

PCPress.rs Image

Ali RideCare uključuje i drugu kameru koja snima unutrašnjost vozila, zajedno sa diskretnim, bežičnim panik tasterom koji vozač može da instalira bilo gde i pritisne da aktivira hitni poziv u Bosch pozivni centar sa operaterima koji imaju pristup uživo iz vozila kako bi mogli da procene situaciju i pozovu Hitnu pomoć ako vozač nije u mogućnosti da to uradi sam.

Arcade1Up Infinity Game Board

Arcade1Up je imao više uspeha od većine u digitalnom iskustvu društvenih igara. Njegov Infinity Game Table upario je ogroman ekran osetljiv na dodir na nogama s popularnim naslovima kao što su Monopol, Scrabble i Ticket to Ride. Infinity Game Board je pokušaj da se Infinity Game Table učini prenosivijim uklanjanjem nogu i smanjenjem ekrana, tako da se može koristiti na stolovima, na sofi ili čak u krevetu.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Hi-tech oprema za putovanja

PCPress.rs Image

Ekran od 18 inča osetljiv na dodir Infinity Game Board-a je manji od 24 i 32 inčnih varijanti Game Table-a, a uključuje pristup istoj biblioteci od oko 100 društvenih igara, slagalica i drugih zanimljivih naslova. Njegova manja veličina takođe dolazi s pristupačnijom cenom. Pošto se Infinity Game Table kretao u rasponu od 650 do 850 dolara, očekuje se da će se novi Infinity Game Board prodavati za 500 dolara.

Razer Leviathan V2 Pro Desktop Soundbar

Tek treba da se uverimo da je korišćenje pametnih akustičkih trikova iz jednog zvučnika prava zamena za više zvučnika postavljenih po prostoriji kada pokušavate da stvorite efekat surround zvuka. Doduše, još nismo čuli Razer-ov novi Leviathan V2 Pro desktop soundbar, koji obećava 3D zvučni efekat. Kako Razer Leviathan V2 Pro ispunjava ova obećanja?

PCPress.rs Image

Koristi kombinaciju pametnih trikova za formiranje snopa, manipulišući zvukovima koji dolaze iz višestrukih prednjih drajvera tako da se čini da dolaze iz cele sobe i infracrvenu kameru koja prati lokaciju glave korisnika u realnom vremenu, i prilagođava usmeravanje formiranje zvuka. Dakle, čak i ako se korisnik kreće okolo i vrpolji tokom intenzivne igre, uvek će čuti nameravani 3D efekat.

Facebook komentari: