PC Press: Windows 7 – dečko koji obećava

win7-setup035 Predstavljanje beta verzija je nezahvalna rabota, jer krajnji proizvod može u velikoj meri da se razlikuje od trenutnih fokusa u razvoju, ali neki proizvodi su zanimljivi u svim fazama nastanka. Windows je pravi primer za to u ICT industriji

Koliko god da je Vista naišla na oštra pera prikazivača, kojima su se priklonili i brojni korisnici koji je nikada nisu probali, toliko je pojava Windows 7 sistema, mada još uvek u ranoj beta1 fazi, izazvala brojne osmehe i pozitivne reakcije. Istovremeno, gotovo svi su saglasni da je ono što donosi Windows 7, zapravo tačno ono što je većina očekivala od Viste. Sa druge strane, brojne su i one reakcije koje tvrde da je Windows 7 zapravo samo dobro našminkana Vista.

Da li su se promenili korisnici ili Microsoft? Pravi odgovor je možda da su i jedni i drugi napravili dobronameran korak ususret jedni drugima, ne bi li sledeća generacija najzastupljenijeg operativnog sistema na svetu bila lepa i korisna svima zajedno. Prema predanjima koje poštuje islamska vera i kabalisti, sedmo nebo predstavlja najdalju koncentričnu sferu sveta. Na sedmom nebu su zvezde, ali tu obitavaju i Bog i anđeli. Za zaljubljene je, opet, sedmo nebo mesto na kome zaboravljaju sve sem svoje zaljubljenosti, pa je ovaj niz prijatnih mitskih asocijacija vezanih za broj sedam je verovatni uzrok zašto će ova verzija neće imati nikakvo posebno ime, sem mitskog broja sedam u oznaci. Šta je to najznačajnije što smo videli testirajući beta1 verziju Windows-a 7.

Beta riba

Od 9. januara, beta1 verzija Windows-a 7 raspoloživa je za javno testiranje, ali je Microsoft ograničio broj preuzetih primeraka na 2,5 miliona (što je već potrošeno), pa ćete morati da se snađete za ISO datoteku, mada procenjujemo da ih ima dosta u opticaju. Teži je problem, što su i registracioni ključevi ograničeni na isti broj, pa ako niste uspeli da rezervišete neki od njih, moći ćete da koristite Windows 7 samo u probnom periodu koji traje 30 dana. To i nije neki veliki nedostatak, jer čak i registrovana beta1 prestaje da radi 1. avgusta (što važi i za MSDN i TechNet ključeve), a nikako ne bismo preporučili da definitivno prelazite na Windows 7, barem ne pre RC verzija, iako postoji mnogo razloga da vam se dopadne.

Pročitajte i:  Ažurirajte svoj Windows računar  

Po tradiciji, prve instalacije izvodimo na VirtualPC računarima, a da biste to uspeli, moraćete da preuzmete i novu verziju VirtualPC softvera sa oznakom SP1. Ova verzija omogućava instalaciju Vista SP1 slipstream (instalacioni DVD sa preinstaliranim SP1 za Vistu), ali i Windows 7 sistema. Naravno, morate odabrati i odgovarajuću verziju (32 ili 64-bitnu), uz ogradu da na 32-bitnu verziju možete da instalirate samo Windows 7 32-bit, dok 64-bitna verzija „trpi sve“. Za sada je dozvoljen upgrade Vista SP1 sistema (spisak će se svakako proširiti do izlaska konačne verzije), pa smo odmah pustili u pogon tri esencijalne instalacije: 32-bitnu, 64-bitnu i 32-bitni upgrade Vista SP1 sistema. U instalacijama smo doživeli i prvo „prosvetljenje“, jer ni jedna od ovih instalacija nije trajala duže od 20 minuta…

Desktop01Nakon početnog setovanja koje se uobičajeno odnosi na ime korisnika, geografski region i opipavanje dostupnih mreža, ugledaćete plavozeleni desktop na kome je sijamska borbena ribica, poznata pod imenom „beta ribica“. Iako beta u imenu vrste nema nikakve veze sa grčim slovom beta i potiče iz lokalnog tajlandskog dijalekta u kome se ova vrsta zove „ikan bettah“, urbana legenda već govori da je Microsoft ovu sliku postavio na desktop da bi jasno odvojio pre-beta verzije Windows-a 7 (milestone M1, M2 i M3) od „prve prave“ verzije novog Windows klijenta.

Bilo kako bilo, Windows 7nastavio je da nas oduševljava brzinom kojom se sve odvija i opšti utisak je da je beta1 već sada u proseku za oko 15% brža od Viste, a u nekim poslovima i značajno preko toga. Na optimizaciji jezgra se očigledno mnogo radilo, a znatno brži odziv ostavlja neverovatno dobar utisak. Naravno, brzinska optimizacija je jedan od poslednjih poslova na rasporedu pred zvanični izlazak na tržište, pa ovako (nezabeleženo) brz i stabilan rad u beta1 fazi ostavlja mnogo prostora za radost korisnika.

Pročitajte i:  AMD cilja Nvidiu sa Instinct MI325X GPU od 288 GB koji dolazi ove godine

Na živoj gvožđuriji

VirtualPC je zgodan za prve utiske, ali „ugrađena“ S3 Trio grafika ne daje baš nikakve mogućnosti da se sagledaju najavljene poslastice u UI i GUI oblastima oko kojih se uvek najviše lome koplja. Zato smo nastavili sa instalacijama. Intel Q6600 / Gigabyte P35 / 2,4 GHz, 4 GB RAM, Gigabyte 9800 GTX/512 sa 64-bitnom instalacijom je dao očekivano dobre rezultate, a povećanje brzine u odnosu na 64-bitnu Vistu u proseku dostiže i 30%. Redakcijska mašina na kojoj radi vaš izveštač pretrpela je obe (32 i 64) instalacije. Za današnje pojmove, radi se o relativno skromnoj konfiguraciji: nForce čipset na Asus ploči, Intel DualCore na 2 GHz, 2 GB RAM-a i Asus GF 7600 grafička karta daju sasvim pristojne rezultate, ali odmah treba uočiti da 64-bitna instalacija znatno odskače po brzini, pogotovo kad su desktop operacije u pitanju. Iako vam se to može učiniti beznačajnim, brzina rada sa prozorima zapravo mnogo utiče na subjektivni osećaj brzine računara. Na kraju, instalacija se završila sa računarom skromnog hardvera: AMD Athlon XP2500 (na 1,83 GHz), 512 MB RAM-a i GeForce MX440 grafikom. Pravo je čudo, da beta1 verzija, za koju se podrazumeva da je neoptimizovana po brzini i memorijskim zahtevima, proradi na takvoj mašini, ali Windows 7 je bio i brži i lepši od Windows XP sistema koji mu je prethodio na istom računaru.

Taskbar01 Sva ova iskustva su potvrda nagađanja da je Microsoft mnogo radio na optimizaciji jezgra. Činjenica je da se radi o Vista (ili Server 2008 jezgru), ali svaka sledeća inkarnacija je očigledno mnogo brža i optimizovanija. Broj linija koda je očigledno drastično smanjen, kao i memorijski prohtevi modula, jer nam se nije desio ni jedan krah sistema, za koji su obično kriva prekoračenja memorijskih ograničenja (memory heap) koje kernel dodeljuje procesima ili aplikacijama. Takođe, to je u skladu sa najavljenim Microsoft-ovim smernicama da će ozbiljnije pristupiti operativnosti na savremenijoj generaciji hardvera u koji se ubrajaju UMPC, netbook, nettop i MCE uređaji. To po svoj prilici vodi i ka (nezvanično najavljenoj) MinWin verziji koja će bez velikih procesorskih zahteva raditi na ovim uređajima, ali i u mnogim drugim embeded aplikacijama, jer su već najavljeni mnogobrojni MID (mobile internet device) uređaji, ali i obični kućni uređaji sa Silverthorne verzijama Atom procesora koji troše manje od 2 W električne energije. Ako je tačno da svaki uređaj koji nastane ove godine predstavlja potencijalni PC, onda Microsoft s punim pravom očekuje mnogo od ovog tržišta.

Pročitajte i:  Windows 11 dobija ugrađeni skener QR kodova: Evo kako da ga koristite

Naravno, nema još nikakve prave projekcije o mogućim krajnjim verzijama Windows-a 7 i beta1 postoji samo u Ultimate varijanti, ali se šuška da će biti raspoloživ u najmanje četiri edicije. Takođe, ozvaničena je informacija da će Windows 7 biti poslednja OS iz Microsoft-a koji nudi 32-bitnu verziju. Nakon istraživanja koje je pokazalo da je preko 25% svih instalacija Viste (u SAD) 64-bitno i dobrog prijema Windows Server 2008 R2 (koji se isporučuje samo u 64-bitnoj verziji), u Microsoft-u su zaključili da je Windows 7 prava prilika da se zaključi sa 32-bitnim izdanjima.

Sve u svemu, živahnost Windows-a 7 (pogotovo 64-bitne verzije) deluje veoma ohrabrujuće, a ona se ne svodi samo na instalaciju, već i na uobičajeni rad, mnogo brži boot, wake up i shutdown, te podršku štedljivim modovima poput sleep i hibernate iz kojih se Windows 7 neuporedivo brže budi, uz odsustvo grešaka koje su „krasile“ ranu Vistu poput „zaboravljanja“ da podigne neke drajvere ili se rekonektuje na neku mrežu (pogotovo wireless). Štaviše, prilikom „buđenja“, Windows 7 osvežiće i vaše aktivne VPN konekcije – naravno, ako to ostatak infrastrukture dozvoljava. Iako je „beta“, neuobičajeno je borbena…

Izvor: PC Press #152

Facebook komentari: