PC Savet: 10 malo poznatih Gmail funkcija

google Google-ova uzdanica za elektronsku poštu – Gmail, ima veliki broj korisnika, ali verovatno dosta mali broj njih zna za sve njegove mogućnosti. Verujemo da većina naših čitalaca spada u napredne korisnike kojima sledećih deset saveta nije potrebno, nije zgoreg podsetiti se i naučiti nekoga u okruženju naprednijim stvarima. Pa da krenemo od dna liste.

10. Ako koristite više od jednog naloga za elektronsku poštu, Gmail vam omogućava da podesite da iz jedinstvenog interfejsa šaljete poruke sa svih adresa koje imate. A odnedavno možete i preuzimati poruke sa drugih POP3 servera i tako sve svoje e-mail potrebe zadovoljiti na jednom mestu.

9. Priloge elektronskoj pošti možete otvoriti direktno u Google Documents-u, on-line office paketu, ukoliko se radi o dokumentima i tabelama (bilo da su u Microsoft-ovom ili OpenOffice formatu), dok se PowerPoint prezentacije mogu pokrenuti kao slajdšou direktno sa Web-a.

8. Ako koristite iGoogle kao Internet portal koji možete prilagoditi svojim potrebama, onda će vam biti zgodno da u njega ubacite i Gmail gedžet. Lako možete podesiti koliko poslednjih poruka će prikazivati, te videti da li imate nove poruke dok čitate vesti ili obavljate neki treći posao.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

7. Kad čitate poruku, ako ste je dobili od korisnika Gmail-a, možete videti da li je on-line i odgovoriti mu instant porukom preko integrisanog Google Talk klijenta, a chat će biti arhiviran kao deo grane sa porukom na koju ste odgovarali.

6. Gmail možete otvarati i na mobilnim telefonima. Na svakom iole naprednijem modelu koji podržava Java aplikacije možete instalirati specijalizovanu aplikaciju ako posetite adresu gmail.com/app. Tako svoje poruke možete videti kroz jednostavan, dobro osmišljen interfejs umesto kroz browser mobilnog telefona.

5. Veliki broj aplikacija koje Google poseduje i razvija omogućio je implementaciju pametnih linkova u Gmail. Ako, na primer, otvorite poruku u kojoj se pominje neka adresa, sa desne strane ekrana će se pojaviti link koji će vam preko Google Maps usluge prikazati navedenu lokaciju.

4. Korisna je i funkcija obaveštavanja o pojavi novog odgovora u nekoj e-mail konverzaciji. Dok kucate odgovor možete dobiti informaciju da je stigla nova poruka i pročitati je pre nego što pošaljete nešto što je u međuvremenu izgubilo poentu.

Pročitajte i:  Google Play prodavnica sada vam omogućava da preuzimate dve aplikacije istovremeno – donekle

3. Kvalitet Google pretrage je jedna od najvećih prednosti Gmail-a, a opcije za napredno pretraživanje tome daju poseban šarm. Možete koristiti from: da biste pretragu suzili po pošiljaocu, has: attachments da vidite poruke sa prilozima ili after: i before: za ograničavanje po datumu.

2. Za razliku od većine programa za chat, Google Talk u Gmail-u omogućava da instant poruke pošaljete i korisniku koji je off-line. On će ih dobiti kada se uloguje na sistem i to u obliku e-mail-a na koji će moći da odgovori elektronskom poštom ili na chat.

1. Možda i najzanimljiva, a malo korišćena opcija, je kreiranje događaja u Google Calendar-u. Kada pripremate sastanak i šaljete poziv, možete direktno iz tog prozora kreirati novi događaj. Čim pošaljete poruku, u Calendar-u se pojavljuje nova stavka, a Gmail svim primaocima šalje poziv da je dodaju u svoje kalendare.

Sada vam ostaje da se potrudite i ove mogućnosti iskoristite.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,