Top50 2023

PC Savet: Boja olovke u Power Point-u

PowerPoint U režimu projekcije u PowerPoint-u raspolažete mogućnošću da uključite "olovku" kojom ćete crtati linije po slajdu, naglašavajući na taj način pojedinosti tokom predavanja; samo pritisnite Ctrl+P da biste počeli crtanje, a Ctrl+A da biste vratili pokazivač miša na strelicu. Da biste uklonili sve nacrtane linije sa slajda, pritisnite taster E. Istina, crtanje mišem u slobodnom režimu nije udobno kao kada biste to radili uz pomoć elektronske table, koja nije baš čest hardverski dodatak; dok TabletPC postane više zastupljen kod mobilnih korisnika proći će još neko vreme, a tada ćete njegovu olovku uobičajeno koristiti umesto miša. U međuvremenu, obratite pažnju na nekoliko zanimljivosti.

Podrazumevana boja olovke na slajdu je crvena, što možete menjati u toku izvođenja prezentacije. U zavisnosti od verzije PowerPoint-a koju koristite, to ćete činiti na različite načine, ali uobičajeno je da se priručna paleta nalazi u kontekstnom meniju, pa u toku probe kliknite desnim tasterom miša negde na slajd i potražite prikladne opcije. Osim ovog izbora, ne bi bilo loše da trajno pripremite najprikladniju boju olovke koja čini primeren kontrast dizajnu vaše prezentacije. To ćete učiniti izborom u dijalogu Slide Show / Set Up Show (Projekcija slajdova / Podesi parametre prikazivanja), u padajućoj listi Pen Color (Boja olovke). Kada sačuvate prezentaciju kao datoteku, podešavanje ostaje upamćeno u njoj.

Pročitajte i:  Microsoft ukida instalaciju Windows aplikacija sa veba, ponovo

Ako u toku predavanja podržanog prezentacijom u PowerPoint-u poželite da skrenete pažnju sa slike na sebe ili na nastalu diskusiju, možete sakriti aktivni slajd. Ako pritisnete B ili tačku, slajd će se zamračiti; ako pritisnete W ili zarez, dobićete belu površinu. PowerPoint 2003 je doneo zanimljivu novinu: ako ste neposredno pre prebacivanja na crnu ili belu površinu uključili režim za crtanje po slajdu (Ctrl+P), bićete u mogućnosti da crtate i po praznom prostoru! Na raspolaganju vam ostaju priručna dugmad u donjem levom uglu slajda, gde možete promeniti oblik i boju olovke.

U PowerPoint-u 2003/2007 postoji mogućnost da sve linije koje ste tokom projekcije nacrtali ostanu sačuvane na slajdu kao grafički objekti. Reč je o funkciji koja je u skladu sa primenom Tablet PC računara, gde se pero koristi kao pokazivač i kao uređaj za pisanje po radnoj površini. Kada završite ili prekinete projekciju, program će vam uputiti pitanje o zadržavanju nacrtanih linija, pa ih prihvatite ili odbacite, prema želji. Kasnije ćete tim linijama upravljati uobičajeno, kao bilo kojim grafičkim elementom. Ako ste crtali po crnoj ili beloj površini, i tad će biti predloženo čuvanje; međutim, pošto linije nisu strogo povezane sa slajdom, one nemaju gde da se sačuvaju, pa odbijte tu opciju.

Pročitajte i:  Svi korisnici će moći da se prijave za Windows 10 produženu podršku

Ovaj novitet je i razlog što je funkcija crtanja po slajdu izvedena drugačije nego u prethodnim verzijama, što ponekad uzrokuje probleme. Naime, moglo bi vam se desiti da ste ranije bez problema koristili olovku na slajdu, a u PowerPoint-u 2003 ste "naprasno" ostali bez te mogućnosti. Problem je posledica nedostajućeg elementa pri instalaciji sistema Microsoft Office 2003 za koji mnogi u prvi mah ne bi rekli da je u vezi sa PowerPoint-om. Ako ne možete da crtate po slajdu, u apletu Add or Remove Programs (Dodaj ili ukloni programe) u kontrolnom panelu odaberite stavku koja odgovara vašoj instalaciji Office-a 2003/2007, pa kliknite na Change (Promeni). Odaberite prvu opciju Add or Remove Features (Dodaj ili ukloni funkcije), pa na dnu dijaloga u sledećem koraku odaberite napredne opcije za instaliranje. U strukturi locirajte element Office Shared Features / Microsoft Handwriting Component (Deljene funkcije sistema Office / Microsoft rukopisna komponenta), pa klikom na oznaku otvorite kratki meni i odaberite prvu opciju za instaliranje. Konačno, kliknite na Update (Ažuriraj); ako ste pri prvoj instalaciji dozvolili trajno keširanje instalacionog sadržaja ili je vaš Office kontrolisan preko servera u firmi, posle nekoliko trenutaka proces će biti završen; u suprotnom, moraćete da obezbedite instalacioni CD. Nakon ove operacije, funkcija olovke će vam biti ponovo na raspolaganju.

Pročitajte i:  PC Press video: Game of AI Thrones - Q* and the Long Road from LLM to AGI, dr Borislav Agapiev

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: