Pčele prave sve manje meda

Proizvodnja meda u Americi se smanjuje još od 90-tih, ostavljajući naučnike zbunjenim zašto pčele prave sve manje meda.

PCPress.rs Image

Tim istraživača sa Penn Univerziteta objavio je studiju u kojoj su pratili podatke u poslednjih 50 godina iz cele Amerike i na osnovu kojih su pokušali da shvate zašto pčele proizvode manje meda.

Gledajući broj cveća koji raste u različitim regionim širom zemlje, naučnici su otkrili da na prinos meda utiče upotreba herbicida i količina oprašivanja.

Studija je otkrila da su uslovi klime i tla najvažniji faktori u proceni prinosa meda. Dva faktora su osnovni nivoi procene prinosa meda. U najvažniji faktor je kvalitet zemljišta a zatim primena zaprašivanja. Studija je pokazala da poručja koja su dugo bila tretirana pesticidima imaju značajno manji prinos meda.

Rezultati ove studije jasno pokazuju sve negativne strane zaprašivanja i „kontrolisanja“ zemljišta. Vreme je pokazalo da je čovekov pokušaj da olada zemljištem i prinosima donelo enormne negativne posledice. A pčele su to svojim nižim prinosima to istakle na nivou alarmiranosti koje treba da probudi čovečanstvo iz raznih ideja „jačeg od prirode“.

Izvor: ctvnews.ca

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,