Robotska mobilna kućica za pčele

Izraelski startap lansirao je manju, lakšu verziju svoje autonomne košnice, tako da farmeri mogu da je pomeraju da bi oprašili svoje useve.

PCPress.rs Image

Pčele su ključni oprašivači i odgovorne su za preko 30 procenata naših useva

Nova Beewise košnica, nazvana BeeHome 4, staje na običan viljuškar. Koristi preciznu robotiku napajanu veštačkom inteligencijom, kamere i senzore za lečenje od štetočina, hranjenje pčela i sprečavanje rojenja, i potrebna mu je minimalna ljudska intervencija. Beehome može da kontroliše temperaturu i vlažnost, prati zdravlje svake pčele u društvu i primeni nehemijski tretman zagrevanja kada otkrije štetočine. Takođe autonomno sakuplja med iz okvira i u kontejner, i upozorava pčelare da ga isprazne kada dostigne 100 galona. Pčelari mogu daljinski kontrolisati svoje košnice i primati upozorenja u realnom vremenu o bilo kakvim problemima putem aplikacije.

Preko 150 godina pčelari održavaju svoje košnice ručno u drvenom sanduku sa ramovima. Beewise je prva kompanija koja je napravila autonomnu košnicu i kaže da može smanjiti smrtnost pčela do 80 procenata. Pčele se suočavaju sa pretnjama bez presedana, poput ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promenama, i porasta pretnji kao što su Varroa grinje, koje se hrane njihovim lutkama i larvama i uzrokuju da odrasle pčele razviju deformisana tela i krila. Pčele su ključni oprašivači i odgovorne su za preko 30 procenata naših useva.

Pročitajte i:  Sora: AI video sadržaji sve savršeniji

„Slušali smo pčelare i uzgajivače, a BeeHome 4 je kulminacija njihovih povratnih informacija“, rekao je Saar Safra, izvršni direktor i suosnivač Beewise.

„BeeHome 4 je savršena ‘vakcina’ za poremećaj kolapsa kolonija i optimizovana je da spase pčele i odgovori na potrebe uzgajivača i pčelara u velikom obimu.

Beewise je osnovan 2018. godine, sa sedištem u Kaliforniji, sa kancelarijom u Izraelu.

Izvor: Nocamels

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,