ePlaneta

Peking će pratiti kretanje stanovnika pomoću mobilnih telefona

 

PCPress.rs ImageKina namerava da prati kretanje stanovnika pomoću njihovih mobilnih telefona kako bi se smanjile saobraćajne gužve. Sistem će nadgledati sedamnaest miliona stanovnika Pekinga koji su potpisali ugovor s mobilnim operaterom China Mobile. Čim uključe telefon, sistem će videti njihovo odredište i pravac kretanja. Cilj toga je rešavanje saobraćajnih problema, koji su doveli do zakrčenja auto-puta, što je jednom trajalo čak devet dana.

Ali Kinu bije glas i da koristi tehnologiju kako bi ugušila nezadovoljstvo. Vlada navodno nadgleda i-mejl naloge boraca za ljudska prava i izvela je sajber-napade na sajtove koji su pozivali na onlajn proteste.

Novi sistem će koristiti informacije s mobilnih telefona da nadgleda saobraćaj u različitim delovima grada i da vidi kako stanovnici koriste podzemni i autobuski prevoz. Korisnici će moći da se prijave kako bi dobijali obaveštenja o stanju u saobraćaju. Ali nije objašnjeno hoće li moći da se isključe sa sistema kako bi zaštitili svoju privatnost. Iako vlada namerava da koristi podatke dobijene nadgledanjem za poboljšanje stanja u saobraćaju, takvi podaci se uvek mogu zloupotrebiti. Po evropskim i američkim standardima, takav potez smatrao bi se narušavanjem privatnosti, ali u Kini to nije slučaj.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,