Peking najavio ocenjivanje odanosti građana

Peking je najavio da će svi građani u budućnosti dobijati poene kojima će se meriti koliko su odani zemlji i vlasti, kao deo plana po kojem Kina planira da koristi tehnologiju za bliže nadgledanje građana.

PCPress.rs Image

Vlast kineskog glavnog grada, u kojem živi i radi oko 22 miliona ljudi, najavila je sistem ocenjivanja, koji će služiti tome da se odani nagrade, a neposlušni kazne. Kontroverzne mere su najavljene još 2014. godine od strane Komunističke partije Kine, te bi trebalo da se koriste za merenje i beleženje  finansijskog stanja građana, ponašanja, te zloupotreba položaja.

Vlada tvrdi da će se na ovaj način poboljšati celokupno stanje u zemlji, budući da građanima sa niskim integritetom neće biti dozvoljeno da pristupaju određenim servisima, dok će onima sa lošim finansijskim stanjem biti onemogućeno da započnu neki posao, te da se upuštaju u finansijske transakcije.

PCPress.rs Image

Tako oni koji na osnovu poena budu označeni kao građani koji ne zaslužuju poverenje neće moći da naprave ni jedan korak a da vlasti to ne znaju, dok će oni koji se budu pokazali kao odani napredovati bez problema. Još uvek nije poznato na koji će način sistem za ocenjivanje tačno funkcionisati, ali je sigurno da će vlada na osnovu finansijskog stanja, te prethodnog ponašanja, ocenjivati građane, te ih stavljati u položaje koji će im određivati dalje životne tokove.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,