BIZIT plus

Pentagon: Crteži kao odbrana od ruskih i kineskih hakera

Onima koji se bave online kriminalom je, baš kao i analognim kriminalcima, važno da ih javnost ne percipira kao smešne i slabe. To, kako tvrde eksperti, posebno važi za ruske hakere, koji su se nedavno našli na meti američke vojske, koja je odlučila da ih prikaže kao nešto što nije pretnja.

PCPress.rs Image

Sve je počelo kada je Cyber Command – produžena ruka američkog Ministarstva odbrane – počela da sarađuje sa ilustratorima čiji je zadatak bio da nacrtaju hakere koji rade sa vladama drugih zemalja. Jedan od slučajeva odnosio se i na ruske hakere koji rade za bezbednosne službe te zemlje, preciznije za onu koja je nasledila KGB – FSB (Federal Security Service). Eksperti koji su osmislili ovaj projekat tvrde da Rusi ne vole kada ih doživljavaju kao smešne i slabe, što su i učinili, a tako što su FSB hakere pretvorili u simpatične medvede.

Pročitajte i:  Ransomware napadi cvetaju uprkos hapšenjima

Malo je verovatno da će crteži uticati na to da hakeri odustanu od planiranih operacija, ali se iz Cyber Command nadaju da će privući pažnju javnosti, posebno antivirus kompanija bi nakon toga pažljivije pratile obaveštenja o novim malverima, te opasnostima koje se inače ne doživljavaju kao ozbiljne pretnje.

Izvor: Cyber Scoop

Facebook komentari: