ERP 2024

Pentagon: Dronovi koji se kontrolišu snagom ljudskog uma

U Pentagonu se radi na tehnologiji koja bi vojnicima u budućnosti mogla da omogući da smrtonosne vojne dronove kontrolišu samo uz pomoć snage uma, a u proces je uključeno šest ekspertskih timova.

PCPress.rs Image

Tako bi dronovi mogli da reaguju čim oni koji njima upravljaju pomisle na komandu, a u projekat su uključeni i DARPA eksperti, koji su 2018. lansirali Next-Generation Nonsurgical Neurotechnology program koji omogućava konstruisanje interfejsa koji mozak povezuje sa kompjuterom, i za čiju implantaciju nije potrebna hirurška intervencija. Šest timova je u maju 2019. godine počelo da radi na novom projektu, a svaka jedinica ima drugačiji pristup, pa se, na primer, tima sa Carnegie Mellon univerziteta bavi pitanjima koja su u vezi sa električnim i ultrazvučnim signalima koji bi mogli da podrže novi interfejs.

PCPress.rs Image

Sistem koji bi vojnicima mogao da omogući da nekim oružjem upravljaju samo uz pomoć snage uma pokreće brojna pitanja, pa je mnogo onih koji se pitaju šta bi se dogodilo da vojnik pomisli neku komandu kad joj nije vreme? Problem je i u tome što tehnologija koja se razvija za vojsku u nekom trenutku stigne i u običan život, te mirnodopske uslove, pa bi oružje koje se kontroliše mislima moglo da izazove brojne nepoželjne situacije.

Pročitajte i:  Prvi Manta Ray UUV prototip podmornice

Izvor: Futurism

Facebook komentari: