BIZIT plus

Pentagon ima tehnologiju prepoznavanja otkucaja srca iz daljine putem lasera

Biometrijska identifikacija je postala deo svakodnevnog života. Imamo sisteme prepoznavanja lica na aerodromima, automobile koji mogu da se otključaju pogledom, tehnologiju koja otkriva jedinstveni način hodanja osobe, i naravno sveprisutni otisak prsta, koji se koristi za sve, od pametnih telefona do prodaje karata za događaje. Ako se pitate šta je sledeće? Što se Pentagona tiče – vaši otkucaji srca.

PCPress.rs Image

U izveštaju MIT Technology Review-a, Pentagon je razvio laser koji može da identifikuje ljude – iz daljine – po njihovim otkucajima srca. Tehnologija, poznata kao Jetson, koristi lasersku vibrometriju da identifikuje kretanje površine na koži uzrokovano otkucajem srca, i radi na udaljenosti od 200 metara.

Srčani obrasci kod svake osobe su jedinstveni, a za razliku od lica i otisaka prstiju, ne mogu se ni na koji način promeniti. Međutim, kao i kod prepoznavanja lica i drugih biometrika koje se oslanjaju na optimalne uslove, Jetson ima nekoliko izazova. Radi preko obične odeće, kao što je košulja, ali ne i preko deblje, kao što je zimski kaput. Potrebno je oko 30 sekundi za prikupljanje potrebnih informacija, tako da za sada radi samo ako meta sedi ili stoji mirno. Naravno, njegova efikasnost bi takođe zavisila od neke vrste kardiološke baze podataka. Pored toga, pod pravim uslovima, Jetson je tačan u preko 95% sčučajeva.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

PCPress.rs Image

Očigledno, ova tehnologija bi mogla da se pokaže od velike koristi za vojne i nadzorne organizacije, stoga Pentagonov zahtev od pre nekoliko godina – zvanični dokumenti iz Kancelarije za tehničku podršku u borbi protiv terorizma (Combating Terrorism Technical Support Office – CTTSO) ukazuju da je ova tehnologija već neko vreme u funkciji. Međutim, može da ima i druge primene. Kako primećuju iz MIT-a, doktori bi mogli da provere otkucaje srca, a da ne moraju da povezuju pacijenta na aparate, dok bolnice mogu bežično da prate vitalne znake pacijenta. Možda će ova vrsta tehnologije jednog dana učiniti napredak u prepoznavanju lica zastarelim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: