Performanse na budžetu

Činjenica da je industrija pametnih telefona u poslednje dve godine usporila svoj tehnološki razvoj omogućila je manje poznatim proizvođačima da „kupe“ vreme i svoje uređaje dodatno približe proizvodima tržišnih lidera. Da vidimo koliko se Vivax Fly V551 približio visokoj klasi.

PCPress.rs ImageVivax Fly V551 je ostavio korektan prvi utisak: u sasvim standardnoj kutiji, pored samog telefona, nalaze se punjač sa odvojivim micro USB kablom, stereo‑slušalice s mikrofonom, igla za otvaranje „fioke“ za umetanje SIM kartice, osnovno uputstvo za rukovanje i rezervna folija za zaštitu ekrana od grebanja.

Prednja strana telefona minimalistički je dizajnirana i jedino što ćete primetiti iznad prostranog ekrana dijagonale 5,5 inča jesu zvučnik, prednja kamera i senzor blizine. Osnovne komande su softverskog tipa, pa hardverskih tastera na prednjoj strani nema. Tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje/isključivanje smešteni su sa desne bočne strane i solidno pozicionirani – dovoljno visoko da telefon možete komotno da držite u ruci ili da ga bez poteškoća smestite u automobilski nosač. MicroUSB priključak nalazi se na donjoj strani, a standardni 3,5‑mm priključak za slušalice je na gornjoj, što je kombinacija koju preferiramo. Pogled na zadnju stranu pomalo nas je iznenadio jer se na njoj, pored objektiva kamere, nalazi i čitač otiska prsta, pa ćete sadržaj svog telefona lako moći da sakrijete od znatiželjnih osoba. Istina, ugrađeni čitač otiska prsta nije brz niti precizan kao kod uređaja iz više cenovne kategorije, ali nije bilo većih problema u radu te možemo reći da je na visini zadatka.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Ekran je IPS tipa i karakterišu ga široki uglovi vidljivosti, dok su boje nešto hladnije. Srećom, u podešavanjima ekrana možete izabrati Vivid režim i tako primetno popraviti prikaz boja. Vivax Fly V551 dolazi sa Wisdom Gene softverom koji vam omogućava da direktno sa isključenog ekrana pokrenete željenu funkciju tako što ćete prstom „nacrtati“ odgovarajući znak.

U „organizmu“ smartfona je MediaTek MT6737 procesor, Mali T720 grafički procesor, 3 GB RAM‑a i 16 GB interne memorije. Sve to napaja baterija kapaciteta 3.000 mAh, koja će pri umerenoj upotrebi bez problema izdržati od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Softversku stranu junaka ovog teksta čini operativni sistem Android 6.0 Marshmallow. Korisnički interfejs nije previše odmakao od AOSP verzije što je dobro, a nema ni mnogo unapred instaliranih aplikacija, što je uvek dobra vest, jer sistem nije u startu opterećen. Pri svakodnevnom korišćenju sve teče glatko i bez zastajkivanja, baš kao što smo i očekivali od MT6737 procesora i 3 GB RAM‑a. Internu memoriju za skladištenje podataka moguće je proširiti pomoću microSD memorijske kartice, ali se tada gube dual‑SIM mogućnosti – zato bi bilo dobro da je interni storage 32 GB, ali… Svojevremeno je Samsung izbacio telefon koji je imao mogućnost da prilikom preuzimanja velikih fajlova sa Interneta koristi obe mreže istovremeno – i mobilnu i Wi‑Fi. Zanimljivo je da istu mogućnost ima  Fly iV551, a implementirana je pod imenom Turbo Download.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Glavna kamera ima rezoluciju 13 Mp i elektronsku stabilizaciju slike pri fotografisanju i snimanju video‑zapisa. Kvalitet snimljenih fotografija je prosečan, ali zadovoljiće korisnika koji nema previše visoke kriterijume kada je reč o kameri i koji će snimljene fotografije koristiti za postavljanje na društvene mreže. Postoji i HDR režim fotografisanja, koji može da popravi stvar, ali ne treba od njega očekivati čuda.

Opšti utisak o modelu Vivax Fly V551, kao pristupačnom smartfonu, je pozitivan. Nekima se neće svideti to što nema NFC modula (npr. za overavanje BusPlus karata u prevozu), ali je i bez njega Vivax Fly V551 dostojan svoje cene i veoma dobro parira konkurentima.

Vivax Fly V551  
Ekran 5,5″, 1280×720, IPS
Procesor MTK6737 (4 core) na 1,2 GHz
Memorija 3 GB RAM, 16 GB storage + microSD
Komunikacija 4g LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n,
Wi-Fi hotspot, BT 4.0
GPS A-GPS podrška
Kamera 13,1 Mp, autofokus, LED blic, video 1080p; prednja 5 Mp
Operativni sistem Android 6.0
Baterija 3000 mAh
Ostalo Senzor otiska prsta, dual SIM,
Turbo Download
Dimenzije i masa 152×77×8,05 mm, 145 g
Cena 19.990 dinara
Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

www.gigatronshop.com

Bojan Milojković

(Objavljeno u PC#243)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,