BIZIT plus

Periscope: Nova live streaming era

Kada je live stream na telefonima bio još uvek novost, Periscope aplikacija je bila jedna od popularnijih opcija. Twitter je zbog toga kompaniju kupio za čak 100 miliona dolara, ali je Periscopu ipak došao kraj.

PCPress.rs Image

Na web sajtu kompanije može da se vidi poslednji pozdrav, budući da je kompanija 4. aprila najavila kraj. Korisnici mogu da preuzmu stare sadržaje, kako bi ih sačuvali za uspomenu, što je korisno za one koji su preko aplikacije često emitovali svoje sadržaje. Twitter je kraj Periscopa najavio još u decembru 2020, tako da se ne radi o potpunom iznenađenju, ali je bilo onih koji su se nadali da će doći do drugačije odluke.

PCPress.rs Image

Ovo je sigurno kraj jedne ere – Twitter je proizveo sopstvene alate za live streaming, pa mu Periscope više nije potreban, što će bar neko vreme uticati na iskustvo korisnika. I druge aplikacije imaju svoje kanale za streaming uživo, pa su pored Twittera samostalnost na tom polju stekli i Facebook, Instagram, TikTok i druge. Twitter je pored toga najavio i Spaces koji će imitirati socijalnu platformu Clubhouse, što ukazuje na to da se stvari menjaju brže nego pre. Iz kompanije kažu da se radi o eksperimentu koji se zasniva na „intimnosti koju nudi ljudski glas“, budući da se javnoj komunikaciji dodaje još jedan sloj koji olakšava međusobna povezivanja korisnika. Opciju je testirala mala grupa korisnika, a audio tvitovi će se kreirati preko Compose tastera u donjem desnom uglu, ili preko Fleeta, ako se svajpuje desno. Tu su i druge opcije za Spaces, poput transkribovanja onoga što se izgovori u poruci, te prijavljivanja i blokiranja nepoželjnih učesnika.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: