ERP 2024

Kako da proverite da li ste deo ukradenih Facebook podataka

Do sada ste verovatno već čuli za ogromno curenje podataka na Facebooku. Ugroženo je preko 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja čiji su lični podaci procureli, uključujući, između ostalog, brojeve telefona, Facebook ID-eve i rođendane.

PCPress.rs Image

Postoji nekoliko alata koje možete koristiti

Vaše prvo pitanje biće, naravno, kako proveriti da li se među njima nalaze i vaši podaci. Postoji nekoliko mesta na kojima možete saznati da li su vaši podaci ugroženi. Jedna poznata web lokacija koja prati povrede podataka je Have I Been Pwned. Na stranici unesite svoju adresu e-pošte. Otkrićete ne samo da li ste bili deo kršenja Facebook-a, već i bilo kojih drugih kršenja u kojima su vaši podaci možda ugroženi.

Ako želite da proverite svoj telefonski broj u odnosu na procurelu bazu podataka na Facebooku, Gizmodo je predložio alat koji je kreirala web lokacija pod nazivom The News Every Day, u koji unosite svoj telefonski broj da biste saznali da li je deo kršenja. Međutim, ta web lokacija nije toliko poznata, pa dok se o njoj ne sazna više, možda ćete želeti da se pridržavate samo gore navedene stranice, u koju možete imati poverenje.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Šta ako saznate da su vaši podaci ugroženi? Neki od koraka koje možete preduzeti su promena lozinki ugroženih lokacija, upotreba menadžera lozinki kako biste mogli da kreirate i pratite jedinstvene lozinke za svaku web lokaciju (tako da ako je jedna ugrožena, to neće uticati ni na jednu drugu), koristite dvostepenu potvrdu identiteta radi dodatne sigurnosti i budite u toku sa vestima.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

1 thoughts on “Kako da proverite da li ste deo ukradenih Facebook podataka

Comments are closed.