Perseverance rover i kamen s Marsa

Osnovna misija Perseverance rovera jeste da traži dokaze da je na Marsu nekad bilo života. Pojedini tragovi bi mogli da se nalaze u unutrašnjosti kamenja s Crvene planete.

PCPress.rs Image

Upravo se zbog toga rover nedavno uhvatio u koštac s pozamašnom stenom. Prvi put od početka misije je počeo da buši i prikuplja uzorke iz unutrašnjosti kamena. Prve fotografije su u agenciju NASA stigle već 1. septembra, nakon čega se došlo do zaključka da je prvo bušenje proteklo uspešno.

Rover je opremljen brojnim instrumentima koji su namenjeni obavljanju ovakvih zadataka. Među njima je i Rock Abrasion Tool (RAT) – super-brzi meljač sa četkama kojima se uklanja prašina. Pomaže i Gaseous Dust Removal Tool (GDRT) koji uklanja deblje slojeve prašine s mesta na kojem se buši.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je ovaj novi, još moćniji rover, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Perseverance veličine prosečnog automobila se ipak spustio na susednu planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora.

Kao što smo već pomenuli, osnovni cilj mu je potraga za tragovima života. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Perseverance je sa sobom poneo i neke druge instrumente, a jedan od zanimljivijih je MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha, koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema daleko većih razmera bi u budućnosti trebalo da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

Pročitajte i:  Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Izvor: Mashable

Facebook komentari: