ePlaneta

Patrolni roboti čuvaju Singapur

Neki roboti su zamišljeni tako da postanu čovekovi najbolji prijatelji. Drugi da utovaruju i istovaruju kutije u fabrikama. Treći su tu da nas zabave, četvrti da slikaju, tu su i operski pevači, medicinski roboti, roboti-kućni ljubimci, a od skoro i oni koji se bave mestima na kojima su počinjeni zločini.

PCPress.rs Image

U pitanju su patrolni roboti u Singapuru, koji „šetaju“ pešačkim zonama, te dopunjuju sistem za prismotru koji je često kontroverzan. Model je poneo ime Xavier – mali robot-policajac koji čuva Toa Payoh distrikt. Projekat je počeo 5. septembra, a zadatak robota je da detektuje i prati nepoželjno ponašanje građana. U „nepoželjno ponašanje“ spadaju i skupovi na kojima je više od petoro učesnika, tako da je robot prilagođen uslovima pandemije, ali i pušenje u prostorima gde je to zabranjeno, te nepravilno parkiranje i upravljanje motornim vozilima.

Ukoliko primeti neku nelegalnu aktivnost, Xavier automatski šalje poruku u kontrolni centar. Iz uprave ističu da je cilj da se smanji broj običnih policajaca koji patroliraju ulicama, što bi moglo da ugrozi radna mesta. Sistem je kontroverzan i zbog toga što se dele podaci o građanima bez njihovog pristanka, a ovo nije prvi put da je Singapur izveo robote na ulice – 2017. se pojavio Ademco bezbednosni robot, a poslednjih godina su testirani i dronovi za prismotru.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,