BIZIT plus

Philips Brilliance 258B

Stara dobra izreka kaže da ne postoji preveliki monitor ili televizor. Ipak, monitor može biti „nezgodno veliki“ da biste obuhvatili sliku pogledom, a tu na scenu stupaju modeli visoke rezolucije kao što je Philips Brilliance 258B.

PCPress.rs ImageVeća rezolucija omogućava veću površinu desktop-a, na koju može lakše da stane više otvorenih prozora i alatki, što je uvek dobrodošla opcija. Zahvaljujući tome, monitori rezolucije 2560×1440 (QHD) piksela tokom poslednjih nekoliko godina polako ulaze u širu ponudu, ali često je najmanja dijagonala sa ovom rezolucijom bila 27“. Pokazalo se da u nekim radnim okruženjima ta dijagonala prelazi granicu udobnosti, pa bi optimalna dimenzija bila za koji inč manja.

Tu na scenu stupaju 24“ i 25“ monitori sa QHD rezolucijom koji popunjavaju ovaj prostor. Brilliance 258B je jedan od 25“ modela koji nudi QHD rezoluciju na IPS panelu. Kontrast je 1000:1, maksimalno osvetljenje od 350 cd/m2, a gray‑to‑gray vreme odziva je 5 ms. Karakteristike garantuju dobre gaming uslove, ali ovaj monitor može mnogo više.

Ugao gledanja je 178 stepeni u svim pravcima, što omogućava da se slika na Brilliance 258B vidi bez deformacija u svakom momentu. To je važno kada se ne sedi tačno naspram monitora ili kad više ljudi posmatra sliku. Dobra reprodukcija boja još je jedan pozitivan element, pa se na testovima kalibracije boja ostvaruje preko 98 procenata za sRGB pokrivenost, i to sa 6.500 K i ugrađenim sRGB profilom.

Obilje opcija

Uz Philips SmartControl softver sve može da se podesi direktno, bez potrebe da se koristi spora navigacija preko tastera na monitoru. Pored velikih mogućnosti za podešavanje slike, Philips Brilliance 258B nudi slobodu i kada je reč o fizičkoj poziciji monitora. Tako se visina na postolju može podešavati u rasponu od 13 cm, okretati na postolju od ‑65 do +65 stepeni po vertikali, uz „tilt“ od ‑5 do 20 stepeni. Tu je i opcija rotacije od 900 po vertikali pa se ovaj monitor može koristiti u „portret“ modu.

Jedina mana koja se može uputiti na račun dizajna jeste nešto malo veći crni „okvir“ oko slike. Sam ram ekrana tanak je 2 mm, ali ekran ima svoj interni okvir u kome prikazuje slike. Naravno, to nije nikakav problem kada se koristi jedan monitor, ali može malo da zasmeta ako neko ima želju da koristi dva Brilliance 258B monitora jedan pored drugog.

Velika fleksibilnost podešavanja prenosi se i na tehnologije povezivanja, pa tako Brilliance 258B podržava sve aktuelne opcije. Tu su HDMI, DisplayPort, DVI i DSUB kao primarni konektori, pa nema šanse da korisnik dođe u situaciju da nema neku opciju za povezivanje. Pored toga, Brilliance 258B ima tri USB porta, ali i jedan USB‑C koji omogućava povezivanje Apple uređaja. Na primer, MacBook povežete preko USB‑C priključka i imate ne samo sliku već i mogućnost korišćenja pomenutih USB 3.0 portova, kao i LAN priključak. Ugrađeni su čak i stereo‑zvučnici snage 2 W.

Ove mogućnosti čine Philips Brilliance 258B interesantnim apsolutno svim korisnicima personalnih računara, pa se može preporučiti svima koji imaju potrebu ili želju za veoma dobrim QHD monitorom dijagonale 25“ koji nema nijednu veću manu. Cena je oko 440 evra, što je negde na granici sa alternativnim 1440p rešenjima, pa postoje nešto jeftinije opcije s istom dijagonalom ili čak većom. Ipak, kvalitet upotrebljenog IPS panela i velike mogućnosti povezivanja glavni su aduti ovog modela, posebno za Apple korisnike koji su navikli da plaćaju mnogo više, a sa ovim monitorom imaju sve neophodne elemente.

Model Philips 258B6QJEB
Ekran 25″; 2560×1440
Kontrast 20.000:1
Osvetljaj cd/m2 350
Odziv (ms) 14 ms (GtG 5 ms)
Uglovi (H/V) 178 / 178
Priključci VGA, HDMI, DVI,
Display Port, USB-C
Zvučnici
Tjuner
Cena 430 evra (preporučena)

www.kimtec.rs

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari: