BIZIT plus

Piratska strana serije Igra prestola

Od kada je počela da se emituje 2011. godine, serija Igra prestola je sa svakom sledećom sezonom povećavala broj gledalaca, što je veliki uspeh ako se ima na umu koliko je takmičarski nastrojena televizija današnjice. Peta epizoda sedme sezone, Eastwatch, zabeležila je 10,7 miliona onih koji su je pratili uživo, a taj broj je oborio rekord koji je postavila treća epizoda, The Queen’s Justice, sa 10,1 miliona gledalaca. Upravo je to razlog zbog kojeg se očekivalo da finale sezone, epizodu The Dragon and the Wolf, isprati preko 11 milona gledalaca, te se spekulisalo da bi mogla da obori rekorde i postane najgledanija epizoda televizije HBO u istoriji.

PCPress.rs Image

Kao što je to uvek slučaj sa sadržajima koji obaraju rekorde gledanosti, dobar deo gledalaca ih pogleda preko ilegalnih kanala. Da bi se razumelo koliki problem piratizovanje sadržaja predstavlja za televiziju HBO, dovoljno je pomenuti da je prva epizoda serije Igra prestola preko zvaničnih kanala pogledana više od 16 miliona puta, dok je piratizovane verzije videlo preko 90 miliona gledalaca širom sveta. Iako HBO nudi niz mogućnosti za gledanje serije sa prave strane zakona, internet nudi još više za dolaženje do sadržaja pre nego što se emituju.

Pročitajte i:  HBO Max uskoro menja ime u Evropi

Tvorci projekta alpha60, koji se bavi praćenjem piratizovanih sadržaja, Abigail i Benjamin de Kosnik sa Univerziteta u Kaliforniji, pokušali su da pojasne ovaj problem. Analizirali su saobraćaj na bitTorrent-u, jedanom od popularnih sajtova preko kojeg su gledaoci mogli da dođu do piratskih verzija episoda serije Igra prestola, te preko VPN podataka došli do zaključka u kojim se oblastima do sadržaja najviše dolazilo ilegalnim putem. Za period od 16. do 22. jula najviše piratizovanih epizoda skinuto je u Seulu (Južna Koreja), potom u Atini (Grčka), Sao Paulu (Brazil), Guangdžou (Kina), Mumbaiu (Indija), Bangaloru (Indija), Šangaju (Kina), Rijadu (Saudijska Arabija), Delhiju (Indija), te Pekingu (Kina).

Autori projekta upozoravaju da nisu sa sigurnošći mogli da utvrde da li su podaci u potpunosti tačni, ili se radi o lažnim IP adresama koje su VPN korisnici upotrebljavali kako bi sakrili svoje prave lokacije. Kao što gavranovi u seriji imaju sposobnost da se brzo kreću kroz prostor i vreme, tako i pirati koji prate Igru prestola mogu da manipulišu korisničkim lokacijama.

Pročitajte i:  HBO Max uskoro menja ime u Evropi

Izvor: Quartz

Facebook komentari: