Pismo internet kompanija Bajdenu o posledicama njegovih odluka

Internet kompanije koje pružaju usluge u Rusiji obratile su se pismom Bajdenu.

PCPress.rs Image

Opasnost od izolacije

Grupe civilnog društva su pozvale Bajdnovu administraciju da zaštiti internet provajdere u Rusiji od sankcija, upozoravajući da postoji mogućnost izolovanosti koja može da da prednost Rusiji. Sankcije sa obe strane negativno utiču na internet kompanije. Mnoge od njih su ukazale da se na ovaj način krše principi demokratije i tehnologije.

Strane Internet kompanije koje pružaju usluge u Rusiji ukazale su na procedure pod kojima rade. Svaka od njih je morala da dobije zvaničnu dozvolu za rad i kada je u pitanju softver i hardver. U ratu sankcija svaka od ovih kompanija se našla na udaru. Mnogima iako rad nije zabranjen i žele da nastave sa radom zbog paketa sankcija rad nije omogućen. Ove kompanije su ukazale da je došlo do presedana. U javnom interesu je da se osigura pristup digitalnim platformama i modernim komunikacionim tehnologijama. Na ovaj način se građanima oduzima mogućnost pristupa informacijama. Ujedno se izoluju disidenti i pojačava cenzura u ruskom medijskom prostoru.

Pročitajte i:  Iran lansira „domaći“ satelit za snimanje uz pomoć Rusije

Tehnološke kompanije zahtevaju da SAD precizira sankcije za tehnološke kompanije i da odustanu od ideje da „građane Rusije odseku od sveta i vitalnih funkcija“.

Izvor: Aljazeera.com

Facebook komentari: