PKS: Počela primena elektronskog potpisa

PKS-potpis Za sada je jedino PTT Srbije sertifikaciono telo koje izdaje sertifikate o elektronskom potpisu, a za mesec dana to će postati i Privredna komora Srbije.

Srbija se svrstala u red zemalja u kojima se koristi elektronski potpis, a prvi sertifikat o tome dodeljen je Agenciji za privredne registre. Dodelila ga je Pošta Srbije, koja je jedno od prvih sertifikacionih tela, a uskoro će sertifikate dodeljivati i druge institucije, a među njima biće i Privredna komora Srbije. Na okruglom stolu u PKS, koji je organizovalo Društvo informatičara Srbije i Udruženje informatičke delatnosti PKS, najviše se pričalo o izgradnji infrastrukture u Srbiji za primenu elektronskih potpisa. Svi su se složili u oceni da je infrastruktura u ovoj oblasti nerazvijena, a jedan od razlog je nedostatak podzakonskih akata koji proističu iz Zakona o elektronskom potpisu, ali i nedostatak Zakona o elektronskom dokumentu. Veliki problem, bar u ovom trenutku, svakako je spor razvoj servisa u kojima građani i privreda mogu da koriste elektronske potpise.

Inače, elektronski potpis je divna stvar i blagodet informacionih tehnologija, koji ljudima i kompanijama štedi vreme i novac, a veoma brzo ukida i korupciju. Govoreći o sadašnjoj situaciji u našoj zemlji kada je o njegovoj primeni reč, Slobodan Marković, savetnik u Ministarstvu telekomunikacija i informatičkog društva, istakao je da mi već koristimo elektronske potpise, ali na zaobilazan način kroz usluge u bankama, komunikacijama putem interneta i sl.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

– Očekujem da se u skorije vreme podeli veliki broj sertifikata koji će se koristiti u više servisa kao što su platni promet, podnošenje prijava za porez, carina, registracije u Agenciji za privredne registre, Narodna banka Srbije i druge usluge – kaže Marković. – Masovnija upotreba kod građana počeće kada budu počeli da koriste servise u opštinama, poreskoj upravi, MUP i na drugim mestima gde sada čekaju raznorazna uverenja i potvrde. Za nekoliko godina imaćemo dosta servisa u kojima će se koristiti elektronski potpis.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti u PKS, istakla je da istraživanja u EU pokazuju da je u prvoj godini primene potpisa ušteđeno sedam miliona radnih sati, a procene su da će to biti 100 miliona radnih sati godišnje kada u svim članicama bude korišćen E potpis. Istovremeno, štedi se po 10 evra na svakoj on lajn deklaraciji za PDV, pa po toj osnovi uštede u EU iznosiće oko pola milijarde evra godišnje. Uštedi se po jedan sat na svakoj usluzi, pokazuje istraživanje.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

– Glavni motiv za primenu E potpisa je što se štedi vreme, smatra 93 odsto korisnika, za 75 odsto njih dobar je jer smanjuje troškove, a čak 92 odsto kao prednost ističe nezavisnost od vremena i lokacije za uslugu koju koristite – navela je Jelena Jovanović. –Nisu zanemarljive ni uštede na papiru, koje pominje 48 odsto korisnika, kao ni brzina obrade i dobijanje usluge (za 60 odsto korisnika).

Govoreći o pripremama u PKS, koja će uskoro postati sertifikaciono telo, Đuro Vojnović, direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje u PKS, najavio je da će PKS zajedno sa „Dajners“ klubom besplatno izdavati biznis karticu sa elektronskim potpisom, kako bi se razvijalo poslovanje s jedne, a sa druge strane ostvarivale uštede. Vojnović je obavestio skup da je PKS tehnički potpuno spremna, da je zahtev za sertifikaciju podnet i da očekuje sertifikat najkasnije za mesec dana.

– Ključna stvar za primenu elektronskog potpisa su servisi koje privreda i građani mogu da koriste. Zato pozivam sve da se ovi servise razvijaju u što većem broju jer su koristi od E potpisa velike – ocenio je Vojnović.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

Izvor: Privredna komora Srbije

Tematski vezane vesti:
Možete se potpisati elektronskim putem – 20. decembar 2008.
Potpisan protokol između Pošte Srbije i Poreske uprave – 6. februar 2009.

Facebook komentari: