BIZIT plus

Platite milijardu dolara i možete da poslujete kod nas!

Sjedinjene Američke Države i Kina postigli su u četvrtak 7. juna dogovor koji će omogućiti da kineski telekomunikacioni gigant ZTE nastavi da radi u zamenu za plaćanje dodatnih milijardu dolara u kaznama i pristanak da američki regulatori nadziru njegov rad. ZTE je već platio kaznu od milijardu dolara zbog prodaje opreme Severnoj Koreji i Iranu, čime je prekršio sankcije SAD, preneo je Associated Press.

PCPress.rs Image

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da ZTE mora da položi dodatnih 400 miliona dolara u slučaju da prekrši dogovor. Ministar trgovine Wilbur Ross rekao je da će tim koji izaberu SAD biti u ZTE-u i da će kineska kompanija morati da promeni bord i izvršni tim u okviru 30 dana.

Američko ministarstvo je u aprilu blokiralo ZTE da uvozi američke delove na sedam godina pošto je zaključilo da je obmanuo američke regulatore posle nagodbe prošle godine za optužbe da je kršila sankcije Iranu i Severnoj Koreji. Ta odluka je značila kraj ZTE-a koji se oslanjao na uvoz delova iz SAD, pa je kompanija najavila da će prekinuti rad. Zabrana bi, takođe, naštetila američkim kompanijama koje snabdevaju ZTE.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Predsednik SAD Donald Trump je kritikovan u Kongresu što je pokušao da napravi dogovor kojim bi bio spasen ZTE i radna mesta u Kini. Ocenjeno je da je bio blag prema kineskoj kompaniji usred trgovinskih pregovora oko, između ostalog, agresivne politike Pekinga za preuzimanje američke tehnologije. Dogovor o ZTE međutim može da omogući da SAD i Kina naprave proboj u trgovinskim pregovorima, pošto su zapretile uzajamnom uvođenju taksi u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: