BIZIT plus

Počela izgradnja časovnika koji će meriti vreme sledećih 10.000 godina

Instalacija časovnika koji bi trebalo da potraje narednih 10.000 godina, a iza koje stoji Jeff Bezos, konačno je počela, a izvršni direktor kompanije Amazon u nju je uložio 42 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Originalna ideja za ovaj projekat dolazi od američkog pronalazača Danny Hillisa, koji ju je predstavio još 1995. godine, a kao način da se na duge staze razmišlja o budućnosti čovečanstva, te planete Zemlje. Iz te ideje je izrastao takozvani „Clock of the Long Now“, projekat fondacije Long Now, sa kojom je Hills sarađivao na razvijanju višemilenijumskog časovnika koji bi zaista i funkcionisao. Grupa je osmislila nekoliko prototipa, ali će časovnik iza kojeg stoji Bezos, a koji je dizajnirao upravo Hills, biti prvi koji će u potpunosti funkcionisati. Tim je proveo nekoliko poslednjih godina proizvodeći delove za časovnik, te bušeći planinu u Teksasu kako bi se napravio prostor za komponente.

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

Turisti će u budućnosti moći da posećuju ovu spravu za merenje vremena, iako put nije jednostavan, budući da se najbliži aerodrom nalazi na nekoliko sati vožnje, ali će, ako časovnik bude funkcionisao onoliko dugo koliko je najavljeno, svakako biti dovoljno vremena da se putovanje isplanira, te u nekom trenutku i ostvari.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: