BIZIT plus

Počela konferencija BIZIT 2017

U Beogradu je 1. novembra počela najveća Regionalna IT i biznis konferencija – BIZIT 2017. Tema ovogodišnje BIZIT konferencije je „Prirodno digitalno“, a učesnici će u naredna dva dana imati prilike da se bolje upoznaju sa brojnim aspektima četvrte industrijske revolucije.

PCPress.rs Image

Konferenciju je svečano otvorila Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a, nakon koje su publiku pozdravili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i ambasador Ruske federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin, i ambasadorka Izraela Alona Fisher-Kamm.

PCPress.rs Image

Ministar Nenad Popović pozdravio je sve prisutne u ime Vlade Republike Srbije, te izjavio da je za Vladu razvoj informacionih tehnologija jedan od strateških prioriteta, koji bi trebalo da dovede do potpunog zaokreta u društvu, a pre svega koncept pametnih gradova, i digitalna transformacija. Napori za digitalnu transformaciju Srbije će teško dati očekivane rezultate ukoliko proces ne zahvati proizvodnu bazu, što je danas prioritet svih zemalja u Evropi, a Vlada Srbije usmerava sve više napora ka nacionalnoj izgradnji industrije 4.0 kako bi je učinila globalno konkurentnom.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin se osvrnuo na istorijski aspekt i promene koje su se dogodile u industriji od 19. veka, a od pojave železnice, do pojave struje. Digitalizacijom se bave kako zapadne zemlje tako i istočne, a u Rusiji digitalizacija je tema već poslednjih osam godina, te je Moskva započela aktivno da se bavi digitalizacijom u poslednjih godinu dana. U maju ove godine u Rusiji je usvojena strategija za usavršavanje celokupnog sistema obrazovanja, a u julu kompleksni dugoročni program digitalne transformacije koji je ključan program za razvoj digitalizacije u ovoj zemlji.

PCPress.rs Image

Digitalna privreda se u Rusiji ne doživljava kao pravac, već kao način života i oblik delovanja. Razrađeni su planovi do 2025. godine za uvođenje interneta visokog kapaciteta u svim velikim gradovima. Ambasador Čepurin je izjavio da smatra da je proces digitalizacije privrede ne samo nacionalno pitanje, već pitanje saradnje među zemljama, te bi čitav svet trebalo da se dogovara oko načina digitalizacije privrede.

Ambasadorka Izraela Alona Fisher-Kamm se osvrnula na pojam startap nacije, i objasnila kako se Izrael razvio od male zemlje i kako su prebrodili konflikte, te nedostatak diplomatskih odnosa sa komšijama. Istakla je da su najproduktivniji sektor u Izraelu mladi, kao i da je nedostatak prirodnih resursa naterao Izrael da se koncentriše na razvoj tehnologija. Izrael je zemlja imigranata, koji su sa sobom doneli novu kreativnost i ideje, međutim, sve ovo se ne bi dogodilo bez podrške Vlade koja je stvorila zdrav ekosistem. Zaključila je da zemlja ne mora da ima prirodne resurse, i ne mora da živi u idealnom geo-političkom okruženju da bi stvorila pogodan ekosistem.

Pročitajte i:  Spremni za promene?

PCPress.rs Image

Nakon ambasadora prisutne je pozdravio i Petar Popović izvršni direktor Direkcije za poslovne korisnike, Telekoma Srbija, koji je naglasio značaj informacije u digitalnoj ekonomiji. Informacije generišu ljudi, količina informacija zahteva ulaganja u data centre i infrastrukturu. Nove generacije su prirodno digitalne jer one odrastaju uz tehniku. “Na nama je da postavimo temelj digitalizacije a na generacijama koje dolaze da razvijaju buduće pravce”, dodao je na kraju.

Facebook komentari: