Počeo Telfor 2011

Atmosfera na standu Telekoma Srbije 1 2211 2011 U Beogradu je počeo 19. telekomunikacioni forum Telfor, na kojem će prvi put biti organizovan regionalni sastanak telekomunikacionih operatera.

Na trodnevnom skupu u Centru “Sava”, kako je najavljeno, biće predstavljeno 400 naučnih radova, a očekuje se više od 2.000 učesnika u preko 50 sesija i na nekoliko okruglih stolova.

Ministarstvo kulture, informisanja i infomacionog društva Srbije organizuje i dvodnevnu regionalnu konferenciju o prelasku emitovanja televizijkog signala sa analognog na digitalni, koju će otvoriti državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) je organizovala je i okrugli sto o nacionalnoj širokopojasnoj mreži u Srbiji.

Na ovogodišnjem TELFOR-u, 19. po redu, Telekom Srbija i Coming predstavili su praktičnu primenu Cloud Computing servisa iz ugla korisnika. Cloud Computing ili „računarski oblak”, predstavlja uslugu koja omogućava korišćenje računarske opreme i servera na daljinu, putem interneta, telefonske ili privatne mreže. Cloud Computing usluga namenjena je u prvom redu poslovnim korisnicima, a omogućava iznajmljivanje IT resursa, memorijskog prostora, operativnog sistema i aplikacija, kao sveobuhvatne usluge.

”Usluga Cloud Computing krajnjim korisnicima omogućava značajne uštede kada je u pitanju ulaganje u IT infrastrukturu. U praksi smo imali slučaj da jedno malo preduzeće korišćenjem ovog rešenja koje je nastalo u saradnji Telekoma Srbija i kompanije Coming, značajno smanji troškove kreiranja sopstvenog Data centra. U toku su određene implementacije i prepoznajemo da, posebno, u ovom trenutku krize, kada je smanjenje troškova prioritet, raste i zainteresovanost naših korisnika za Cloud Computing.”, izjavio je Zoran Stanišić, direktor Funkcije za upravljanje uslugama Telekoma Srbija.

Cloud Computing servis podrazumeva korišćenje virtuelne IT infrastrukture – virtuelnog desktopa i virtuelnih servera. Korisnici sa bilo kog mesta u svetu, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja mogu da pristupe svojim servisima i aplikacijama, uz gotovo stoprocentnu raspoloživost podataka, garanciju njihove potpune bezbednosti i privatnosti,  jeftiniji i pouzdaniji oporavak sistema u slučaju nezgoda i smanjenje troškova održavanja hardvera za čak 70 %. Uvođenje ovog servisa u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu, donelo bi Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje.

Izvori: Beta i Telekom Srbija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,