Data centri 2024

Podaci ukradeni sa MyFitnessPall i drugih servisa završili na dark web-u

Podaci o korisnicima 16 popularnih aplikacija i servisa ponuđeni su na prodaju na dark web-u, prema informacijama koje je objavio The Register. Prodavac je svoju ponudu postavio na Dream Market prodavnici, uz napomenu da se radi o ukupno 617 miliona naloga, a cena je 20.000 USD (u Bitcoin-ima).

PCPress.rs Image

Prodavac tvrdi da poseduje baze podataka koje su velike nekoliko gigabajta, a u kojima se nalaze korisnička imena, email adrese i šifre za pristup tim nalozima. Sajtovi sa kojih su podaci ukradeni su Dubsmash, MyFitessPall MyHeritage, ShareThis, HauteLook, Animoto, EyeEm, 8fit, Whitepages, Fotolog, 500px, Armor Games, BookMate, Coffe Meets Bagel, Artsy i DataCamp. Nekim od pomenutih servisa (kao što je Coffe Meets Bagel) ovo nije prvi incident tog tipa.

Za najveći broj lozinki veruje se da su enkriptovani, što znači da kupac ipak neće tek tako moći da pristupi ukradenim nalozima. Međutim, s obzirom da mnogi korisnici stavljaju jednu istu šifru na različite servise, uparivanjem podataka sa ovih servisa i sa nekih drugih, ranije hakovanih servisa, zlonamerni hakeri mogu da dođu do potrebnih podataka za pristup određenim nalozima.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Kako god bilo, ukoliko koristite neki od nabrojanih servisa preporučujemo da što pre promenite svoju šifru.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,