Podrška preduzetništvu i mladim naučnicima

Možda ste čuli za programe „Pokreni se za posao“ i „Pokreni se za budućnost“ ili za najmlađeg člana ove porodice „Pokreni se za nauku“? Iza njih stoji kompanija Philip Morris. Zašto velika multinacionalna kompanija poput ove ulaže u programe koji podržavaju male preduzetnike ili podstiču mlade naučnike da svoje znanje primene u privredi?

PCPress.rs Image
Je­le­na Pre­ra­do­vić Ste­va­no­vić, Manager Community Relations & Contributions Southeast Europe

Kompanija Philip Morris je snažno posvećena unapređenju okruženja u kome posluje, jer tu žive i rade njihovi zaposleni, dobavljači, poslovni partneri i, naravno, potrošači. Ne umanjujući značaj tradicionalne korporativne filantropije, Philip Morris smatra da ona ne predstavlja pravi način za trajno rešavanje gorućih društvenih problema, kao što su nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje, primena, odnosno neprimenjivanje nauke u privredi.

Vizijom do punog potencijala

„Pre desetak godina odlučili smo da osmislimo drugačiju strategiju, da pokrećemo programe koji omogućavaju ljudima da ostvare svoje ideje i svoj pun potencijal, i tako pomognu sebi, ali i doprinesu opštem napretku svog okruženja. S tom vizijom osmislili smo programe „Pokreni se za posao“, „Pokreni se za budućnost“ i „Pokreni se za nauku“, koji pomažu preduzetnicima, mladima i naučnicima u Srbiji. Ovi programi nagrađuju preduzetnički duh, talenat, kreativnost, inovativnost, ali i predan rad i upornost, jer su upravo to vrednosti koje sami negujemo u svojoj organizaciji i želimo da ih prenesemo na svoje okruženje“, objasnila je Jelena Preradović Stevanović iz kompanije Philip Morris.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine
PCPress.rs Image
Milivoje Jovanović, Program Manager “Pokreni se za Posao”at ENECA /President at Association of entrepreneurs “Start Up for Your Business”

Zahvaljujući ovim programima, do sada je podržano osnivanje ili unapređenje više od 700 malih biznisa širom Srbije, dodeljeno oko 400 stipendija i grantova za mlade naučnike, studente i talentovane pojedince, i realizovano više od 100 projekata za unapređenje života u zajednici.

Program „Pokreni se za posao“ pokrenut je 2009. godine u saradnji sa organizacijom Eneca. Od tada je narastao u najznačajniji program podrške preduzetništvu u Srbiji pa su ga 2015. godine Evropska unija i Ministarstvo privrede proglasili nacionalnim pobednikom u kategoriji investiranja u preduzetničke veštine. Na kontinentalnom takmičenju u Luksemburgu svrstan je u deset najboljih projekata za podršku preduzetništvu u Evropi.

Novi talas podrške preduzetništvu

Milivoje Jovanović iz organizacije Eneca kaže da su veoma ponosni na partnerstvo sa kompanijom Philip Morris. „Posebno smo ponosni na činjenicu da više od 97 odsto podržanih biznisa i dalje uspešno posluje, otvara nova radna mesta i dokazuje da preduzetnički duh u Srbiji ima veliki potencijal. Takođe, ponosni smo što je naš program bio preteča novog talasa podrške preduzetništvu u Srbiji, koji je iz godine u godinu sve veći, a mi se trudimo da damo svoj doprinos kako konkretnom pomoći koju preduzetnici dobijaju kroz program „Pokreni se za posao“, tako i saradnjom sa svim društvenim činiocima kako bi se položaj preduzetnika u Srbiji poboljšao, jer oni treba da budu okosnica ekonomskog razvoja naše zemlje“, tvrdi Jovanović.

Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

Ukoliko imate neku inovativnu i kreativnu ideju za započinjanje sopstvenog biznisa, možete da se oprobate, jer je novi ciklus ovog programa u toku. Fokus ovogodišnjeg konkursa su inovacije i biznisi koji mogu da naprave razliku, u duhu velike transformacije i disruptivnog biznis‑modela, koji je na svoje poslovanje primenila i sama kompanija Philip Morris. Ako verujete da je vaša ideja jedinstvena i inovativna, ovo je prilika da je ostvarite. Sve informacije o uslovima konkursa i načinu prijave, kao i primere dosadašnjih biznisa koji su deo velike porodice „Pokreni se za posao“, možete da pronađete na sajtu programa www.pokrenisezaposao.rs, kao i na društvenim mrežama.

(Objavljeno u PC#251)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,