BIZIT plus

MWC 2018: Vratila se čuvena Nokia 8110

Nokia je odlučila da nas vrati u ’90-te sa modernizovanom verzijom klasičnog modela Nokia 8110. Novi moderni smart telefoni predstavljaju vrhunac tehnologije, ali nekad jednostavno želite telefon da biste pričali sa nekim.  

MWC 2018: Vratila se čuvena Nokia 8110

NA MWC 2018 sajmu tehnike u Barseloni predstavljena je nova verzija čuvenog 20 godina starog banana-telefona Nokia 8110 4G. Ako vam ova šifra telefona deluje poznato, onda ste dovoljno stari da se sećate legendarnog slajdera koji se proslavio u filmu Matrix. Telefon je izašao 1996. godine i poput mnogih Nokia modela, skrenuo je pažnju na sebe originalnim dizajnom i opcijom javljanja na telefon pomeranjem poklopca.

U bogatoj ponudi modernih flegšipova koje smo videli na sajmu, Nokia 8110 4G deluje kao da je zalutala, ali nije sve u tehničkim dostignućima, ima nešto i u stilu i onom zaboravljenom osećaju kada smo se javljali na telefon prevlačenjem poklopca (i prekidanje veze na isti način). Zbog zakrivljenog dizajna kućišta 8110 je dobio nadimak banana-telefon, na šta je Nokia očigledno ponosna predstavljajući novi model u žutoj boji. Ukoliko želite da se više osećate kao Neo iz Matrixa, tu je uvek klasična crna verzija.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

nokia 8110 PC Press MWC2018

Nokia 8110 4G tehničke karakteristike

Kad smo kod boje, ekran od 2,4 inča očekivano više nije monohromatski, već ima isti vizuelni izgled kao renovirana Nokia 3310. Telefon nije Android, ali ima mogućnost skidanja određenih aplikacija poput one za Facebook. Takože je moguće importovati Gmail kontakte i podesiti mejl. Ove karakeristike nas vraćaju u vreme “pametnih” Nokia telefona koji su sa gnušanjem odbijali Android sistem držeći se Symbian i kasnije Windows sistema. To u ovom slučaju nije preterani minus jer poenta ovog modela i nije da se takmiči sa mini kompjuterima poput iPhone X ili Samsung Galaxy S9, već da ponudi eleganciju uz slajder opciju.

 

Kao i kod svih sličnih modela, pored nostalgije, glavni adut Nokia 8110 4G je baterija koja može da traje 20 dana u mirovanju ili osam sati razgovora. Od ekstra opcija tu je i FM radio, kamera od čak 2MP i čuvena igra Zmijica, tj. Snake. Nova Nokia će biti dostupna u maju a cena je oko 80 evra (bez PDV, carine, marže…).

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Specifikacije Nokia 8110 4G:

Procesor: Dual-core 1.1GHz Qualcomm 205
Radna memorija: 512MB RAM
Interna memorija: 4GB
Ekran: 2,4 inča, 320×240 rezolucija
Baterija: 1,500 mAh

Nova-stara Nokia je deo serije oživljavanja legendarnih modela Nokia telefona, pa je tako već odavno dostupna čuvena Nokia 3310. Za više informacija o dešavanjima na Mobile World Congress (MWC 2018) u Barseloni budite uz PC Press.

Izvor: CNET

Facebook komentari: