Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine

Podvodni dron Hydrus napravio je 4K snimak brodske olupine koja je na dnu Indijskog okeana provela oko 100 godina. Na osnovu podataka koje je prikupio naučnici su uspeli da naprave 3D model starog broda.

PCPress.rs Image

Vodeni dron Hydrus je veliki korak u istraživanju okeana, a u pitanju je potpuno autonomni dron koji je napravljen da se spusti u velike dubine. Kreiran je da sakuplja podatke detaljnije nego bilo koja slična sprava. Koristi intuitivni softver koji su razvili stručnjaci iz kompanije Advanced Navigation, a zahvaljujući njemu može da pravi 3D mape okeana, da ispituje oblike života na velikim dubinama i da stigne tamo gde čovek nikada ranije nije istraživao.

Sledeći zadatak u okviru Hydrus projekta je potraga za parobrodom SS Koombana koji je napravljen 1908. godine, a nestao 1912. Na brodu je bilo 150 putnika, a o njihovoj sudbini se do danas ništa ne zna. Moderne tehnologije bi tu mogle da pomognu i da reše slučajeve koji su stari i više od jednog veka.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Čak 71% Zemljine površine je pokriveno vodom, a eksperti kažu da još uvek manje znamo o okeanima nego o površini Marsa. Zahvaljujući razvoju ovakvih podvodnih dronova to bi uskoro moglo da se promeni.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *