BIZIT plus

Pogledajte besplatno animirani film “Rekvijem za Pinokija ” u UK Parobrod

Najnoviji animirani film animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine Berina Tuzlića, nominovan je na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu. Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice i na kompleksan način govori o Tuzlićevom čestom motivu deteta koje uvek pronalazi način da kroz strip izađe iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija od malih nogu, tema je ovog emotivnog filma u kome se igračka Pinokijo simbolično našla u glavnoj ulozi.

pinokio

 

„Rekvijem za Pinokija je emotivna priča koja me je podsetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokia koji je preživio bosanski haos, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživeli smo rat, ali smo na neki način “umrli”, tj deo nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole”, izjavio je Tuzlić.

 

Trailer za film: 

 

O autoru:

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na  dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.

Berin Tuzlić, nagrađivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, predstaviće domaćoj publici najnoviji animirani film “Requiem for Pinocchio”, u petak, 8. aprila u 20 časova, u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6 a, Beograd

 

Facebook komentari: