ERP 2024

Pogođena baza podataka policije Velike Britanije

Četiri policijske stanice dale su saopštenje o povredama baze podataka tokom ovog meseca.

PCPress.rs Image

Velika Britanija se tokom ovog meseca suočila sa nizom kršenja podataka u svojim policijskim stanicama, što je uticalo na položaj žrtvi zločina, svedoke i službenike na osetljivim pozicijama. Policijske stanice u Norfloku i Sufloku dale su saopštenje da su osetljive informacije “ukradene” zbog „tehničkog problema“. Nekoliko dana ranije policijske službe Severne Irske prijavile su slične probleme.

Do povrede podataka došlo je zbog „ljudske greške“. Naime, masovna zluopotreba baze podataka je pokazala da zaposleni imaju „lične interese“ i veoma lako manipulišu bazama podataka. Od ove povrede nije pošteđen ni MI5, što se za sada ne govori u javnosti.

Povrede koje su se dogodile otkrivale su imena i prezimena zaštićenih svedoka i zaposlenih. Ovakva vrsta povrede je noćna mora za svaku organizaciju ovog tipa. Reč je o ozbiljnoj ranjivosti od terorizma. Tokom ovog perioda u Velikoj Britanije je bilo upada i u druge organizacije gde je objavljen spisak zaposlenih i njihove plate.

Tokom prošle nedelje izborna komisija je pretrpela „složen sajber napad“ gde je u riziku 40 miliona birača.

Pročitajte i:  Privatnost i bezbednost podataka AI brine

Velika Britanija za sada samo objavljuje napada i ponavlja da je reč o „greškama zaposlenih“. Za sada nema očekivanih upiranja prsta u neprijatelje. Čini se da se Velika Britanija sada suočava sa unutrašnjim problemima.

Izvor: siliconrepublic.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,