Pojedini sajtovi imaće problema sa 100. verzijama Firefox-a i Chrome-a

Chrome i Firefox se približavaju svojim stotim verzijama. I umesto da developeri proslavljaju te „okrugle cifre“ shvatili su da su u prilično velikom problemu. Naime, pokazalo se da trocifreni broj verzije kodiran u User-Agent (UA) stringu browser-a, može da dovede do problema sa određenim brojem sajtova.

user-agent

Mozilla je napravila eksperiment da vidi kako će verzija 100 uticati na sajtove i rezultati nisu baš najbolji. Određeni broj sajtova nije u stanju da parsira User-Agent string koji sadrži tri cifre za verziju. Problem je što se među tim sajtovima nalaze i neki veoma popularni, kao što su HBO Go ili Yahoo. Greške koja se pojavljuju na tim sajtovima uključuju „Browser not supported“ ili „Error 403“ poruke, probleme sa renderovanjem prikaza…

Zašto je uopšte došlo do toga? Za sve je „zaslužan“ nedostatak specifikacija ili bar preporuka koje bi browser-i mogli da prate. Ovako, svaki proizvođač browser-a je osmišljavao sopstveni način za parsiranje User-Agent stringa. Neki od njih imaju hardkodovane informacije koje u obzir uzimaju samo dve cifre za UA parsiranje i jednostavno ignorišu treću cifru u verziji browser-a.

Pročitajte i:  Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chrome-u?

Na sreću, developeri koji razvijaju Chrome i Firefox već imaju plan kako da reše ovu situaciju. Ako se na sajtu uoče problemi sa kompatibilnošću sa trocifreinim User-Agent-om, a da oni ne mogu da se reše na drugi način, browser-i će zamrznuti broj verzije na 99 u UA stringu. Takođe, preporučuje se da vlasnici testiraju svoje sajtove sa Chrome i Firefox verzijama 100 (kada budu dostupne).

Inače, Chrome 100 bi trebao da se pojavi 29. marta, a Firefox 100, 3. maja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,